Trainer Silberbauer weg bij FC Utrecht: 'Moeilijk besluit, Michael is een clubman'

© Orange Pictures
Utrecht - Michael Silberbauer is niet langer trainer van FC Utrecht. De club en de Deense trainer hebben het contract in goed overleg beëindigd. Het besluit volgt op de dramatische seizoenstart van FC Utrecht. De ploeg heeft 0 punten uit drie duels en heeft nog geen doelpunt gemaakt.
Maandag vond binnen de club een uitgebreide evaluatie plaats. "We hebben samen de conclusie getrokken dat er geen stijgende lijn zat in de ontwikkeling en groei van het elftal en daaraan gekoppeld bleven de resultaten achter", zegt technisch directeur Jordy Zuidam op de website van de club. "Het doel om met meer energie en aanvallende intenties te spelen, is te weinig behaald. Dat zijn lastige gesprekken, waarin we open en eerlijk naar elkaar zijn geweest. Natuurlijk is het moeilijk dat dit de conclusie is van de gesprekken die we hebben gevoerd, zeker als je ziet dat Michael alles heeft gegeven om de groei en ontwikkeling te bewerkstelligen. Het is een moeilijk besluit en een teleurstellende dag, ook omdat Michael echt een clubman is."

Te laag puntengemiddelde

Tegenover RTV Utrecht steekt Zuidam de hand in eigen boezem. "Ik ben ook verantwoordelijk. Het is niet alleen de schuld van Michael. En het is ook duidelijk dat er een tandje bij moet bij de spelers." Dat het vertrek van de trainer erg vroeg in het seizoen is wordt door de technisch-directeur enigszins gerelativeerd. "Er is over een langere periode te weinig stabiliteit. Hij is 26 wedstrijden hoofdtrainer geweest met een puntengemiddelde van 1,4. Dat is gewoon te weinig."
Jordy Zuidam over het vertrek van Silberbauer
Assistent-trainer Rob Penders is zondag tegen Feyenoord de eindverantwoordelijke. "Daarna is er een interlandperiode, en daarin gaan we heel rustig bekijken wat nu het beste is voor de club. Maar we nemen geen overhaaste beslissingen", aldus Zuidam. Op 16 september speelt FC Utrecht uit tegen Heracles.
FC Utrecht is de laatste jaren een duiventil van trainers geweest. De vraag is in hoeverre Zuidam dat zichzelf aanrekent. "Wij willen dit ook niet. Maar achter elke vertrokken trainer zit een ander verhaal. Er is een trainer verkocht en er zijn trainers bewust voor een korte periode in dienst geweest", refereert Zuidam aan Erik ten Hag en Dick Advocaat. "In de andere gevallen hoop je een trainer voor de lange termijn aan te stellen en het is teleurstellend dat dat nu niet is gelukt."

Rob Penders is de tiende (interim) trainer van FC Utrecht sinds het vertrek van Erik ten Hag naar Ajax, in december 2017.
Jean Paul de Jong januari 2018 - september 2018 > ontslagen
Marinus Dijkhuizen september 2018 > interim
Dick Advocaat september 2018 - juli 2019 > einde contract
John van den Brom juli 2019 - november 2020 > vertrek naar RC Genk
René Hake oktober 2020 - maart 2022 > ontslagen
Rick Kruys maart 2022 - juli 2022 > interim/einde contract
Henk Fraser juli 2022 - december 2022 > opgestapt
Aleksandar Rankovic (interim) januari 2023 > interim
Michael Silberbauer januari 2023 - augustus 2023 > ontslagen

Ik gun FC Utrecht het beste, deze club blijft voor altijd aan mij verbonden
Michael Silberbauer
Silberbauer volgde begin dit jaar Henk Fraser op, die na een incident tijdens een training zelf opstapte. De oud-speler van de club (113 duels) was eerder een half jaar assistent geweest van Rick Kruys. Op de website van FC Utrecht erkent Silberbauer dat het niet gelukt is om stabiliteit in de ploeg te brengen. "Het was onze ambitie om aanvallend voetbal met energie te spelen, dat is met pieken en dalen gegaan. Opgeteld bij de start van het seizoen, is nu besloten dat onze wegen scheiden. Deze club gaat me nauw aan het hart, ook gezien mijn eerdere periode als aanvoerder. Ik gun FC Utrecht het beste, deze club blijft voor altijd aan mij verbonden.”

Het snelle ontslag van trainer Michael Silberbauer bij FC Utrecht in de eredivisie is geen record. Utrechter Sjors Ultee werd vorig seizoen al na drie wedstrijden ontslagen bij Fortuna Sittard. Ook Alex Pastoor (NEC, 2013) en Pim Verbeek (Fortuna Sittard, 1997) werden al na drie competitieduels van een nieuw seizoen uit hun functie gezet.