'Ook UMC Utrecht lijkt slachtoffer van onderzoeksbedrijf Percuros'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) lijkt ook slachtoffer te zijn van gesjoemel met Europees subsidiegeld door Haags onderzoeksbedrijf Percuros. Eerder werden bij projecten die het bedrijf deed met het LUMC in Leiden onregelmatigheden ontdekt. In Utrecht loopt nu ook een intern onderzoek naar een project waarbij Percuros is betrokken, meldt Omroep West.
Nadat de onregelmatigheden bij projecten uit Leiden waren ontdekt door speurders van de Europese Commissie zijn andere universiteiten in Europa gewaarschuwd voor Percuros BV. In Utrecht wilde het bedrijf Percuros de voorwaarden waarop het samenwerkte met het UMCU aanpassen. Dat was aanleiding voor het ziekenhuis daar om zelf een onderzoek te starten.
Het ging om het project Carthago, dat op 1 september 2020 begon, en waar het universitaire ziekenhuis in Utrecht de coördinator was. De plek waar twee onderzoekers werkten bleek niet te kloppen met de afspraken en dat is belangrijk voor de subsidie. Hierop is daar melding van gemaakt bij Europese Commissie en is de samenwerking met Percuros stopgezet.
Een woordvoerder van het UMC Utrecht zegt tegen Omroep West dat de onduidelijkheid over de plek waar de onderzoekers werkten door het ziekenhuis zelf is ontdekt en gemeld. Er loopt volgens haar vanuit Europa ook geen onderzoek tegen het UMC Utrecht naar aanleiding van deze kwestie. Of er inderdaad sprake is van fraude wordt door het UMC nog nader onderzocht.
Ook bij het LUMC in Leiden kwam de fraudezaak aan het rollen nadat een onderzoeker vraagtekens stelde bij zijn werkplek. In Leiden was bovendien sprake van fraude met urendeclaraties. Daar werden, onder andere, urendeclaraties ingediend in Brussel die niet bleken te kloppen. Probleem in Leiden is dat dit niet door het ziekenhuis zelf is opgemerkt. Daardoor moest het ziekenhuis in Leiden stoppen met zeven internationale onderzoeken die door Europa werden gefinancierd.