Utrechtse verdachte van moord niet opnieuw berecht in de VS

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De Utrechtse moordverdachte John W. wordt niet opnieuw berecht in een 30 jaar oude moordzaak in de Verenigde Staten. Dat meldt de Telegraaf. De 59-jarige man werd ruim een jaar geleden gearresteerd in New York op verdenking van de moord op Laurie Houts, die ook Nederlandse wortels heeft.
W. werd aangehouden op luchthaven John F. Kennedy in New York op basis van het nieuwe dna-onderzoek in de zaak. Het was de derde keer dat hij werd gearresteerd voor de moord uit 1992.
De rechter in Santa Clara County heeft nu bepaald dat hij niet opnieuw kan worden berecht voor hetzelfde feit. De uitkomst van nieuw dna-onderzoek wordt niet als nieuw bewijs beschouwd door de rechter. Dat was wel noodzakelijk om hem alsnog lang achter de tralies te kunnen krijgen. De Utrechter is technisch vrijgesproken.
De moord waarvan de van origine Amerikaanse John Kevin W. wordt verdacht, is die op de destijds 25-jarige Laurie Houts uit de plaats Mountain View in de staat Californië. Zij werd op 5 september 1992 dood aangetroffen in haar auto, nadat ze gewurgd was.

Vestiging in Nieuwegein

De Utrechter, die CEO is van een Amerikaans softwarebedrijf met een vestiging in Nieuwegein, werd destijds ook al verdacht in de zaak. Er was toen te weinig bewijs tegen hem.
In 1996 werd W. voor de tweede keer vrijgesproken in de zaak, waarna de onderzoeksrechter stelde dat er nieuw bewijs nodig zou zijn om de man opnieuw te kunnen berechten. Vlak daarna verhuisde de verdachte naar Nederland.
De politie dacht vorig jaar dat er meer kans was om hem met succes te vervolgen, omdat met behulp van nieuwe technieken dna van W. is gevonden op het touw dat gebruikt is om Houts te wurgen. De rechter gaat daar niet in mee.
De familie van Houts zegt in lokale media dat ze zullen blijven vechten voor gerechtigheid. De officier van justitie heeft laten weten in beroep te zullen gaan tegen het oordeel.