'Fietspaden nog steeds te smal voor scholieren'

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Het overgrote deel van de routes naar middelbare scholen is niet berekend op de grote stroom fietsende scholieren. Dat concludeert de Fietsersbond op basis van eigen onderzoek. "De helft van de drukke schoolfietspaden moet minimaal een halve meter breder worden", zegt directeur Esther van Garderen.
In het onderzoek keek de Fietsersbond of de fietspaden breed genoeg zijn om de aantallen fietsers aan te kunnen. In de gemeente Utrecht gaat het volgens de Fietsersbond nog redelijk goed.
Zo is ruim 60 procent van de wegen waarover meer dan 150 middelbare scholieren per dag fietsen in orde. Meer dan 20 procent van de wegen zou 0,5 tot 1 meter breder moeten zijn. Bijna 15 procent van de wegen zou zelfs nog breder moeten worden.
Daarmee doet Utrecht het net als Arnhem, Almere en Eindhoven relatief goed. In Amersfoort moeten middelbare scholieren meer opletten. Daar is iets meer dan 40 procent van de wegen breed genoeg. Bijna 30 procent van de fietspaden zou volgens de Fietsersbond zelfs meer dan een meter breder moeten worden.
De Fietsersbond deed ook al in 2020 onderzoek naar de fietsroutes van scholieren. Sinds die tijd hebben wegbeheerders ongeveer 420 kilometer aan fietspaden naar middelbare scholen verbreed, waarvan 125 kilometer drukke fietsroutes. Het overgrote deel van de 23.500 kilometer aan fietspaden bleef onveranderd.