OM eist 3,5 jaar cel tegen Utrechter voor grootschalige drugshandel

© ANP
Utrecht - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 3,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 30-jarige Utrechter voor drugshandel. Hij zou andere drugsdealers hebben voorzien van cocaïne en heroïne. Tegen een andere Utrechter (26), die bekende een van die drugsdealers te zijn, eiste het OM een celstraf van een jaar.
Volgens het OM speelde de 30-jarige verdachte een belangrijke rol in de cocaïnehandel in Utrecht-Zuid en zou hij jarenlang actief zijn geweest in de drugshandel. De officier van justitie zegt de verdachten hun rol in de drugshandel zeer kwalijk te nemen: "Cocaïnehandel is in Midden-Nederland en in het bijzonder in Utrecht-Zuid een gigantisch probleem". Vooral de 30-jarige Utrechter speelde daar volgens het OM een grote rol in. Ook was hij eerder al vier keer veroordeeld voor drugsgerelateerde feiten.
Met de eis voor een hoge gevangenisstraf zegt het OM ook een signaal af te willen geven aan de omgeving van de verdachte. "Het moet immers in de sociale omgeving van de verdachte duidelijk zijn geweest dat hij met criminaliteit geld verdiende", aldus de officier van justitie. "Juist door zijn levensstijl, auto’s en kleding in combinatie met het ontbreken van een legale baan."
Beide Utrechters worden verder ook verdacht van het witwassen van ongeveer 18.000 euro en het bezit van ruim 600 gram harddrugs. Het bewijs hiervoor kwam na voren na afgetapte gesprekken en in beslag genomen goederen zoals telefoons en drugs.
De uitspraak is over twee weken.