Historische poffertjeskraam krijgt toch plek in Utrecht: 'Zijn er nog maar 15'

© RTV Utrecht
Utrecht/Utrecht - Na twee jaar gesteggel met de gemeente mag de poffertjeskraam van zorgmanege 't Hoogt toch open. Zo krijgt de historische kraam eindelijk een tweede leven. "We willen de beleving terugbrengen", zegt eigenaar Thijs Visscher.
“Ik kreeg een mailtje van een buurtbewoner die me feliciteerde. Ze had de raadsbrief eerder gelezen dan ikzelf", zegt Thijs Visscher opgewekt. Hij is blij verrast met het onverwachte nieuws. "We hebben hard ons best gedaan en nu is het eindelijk zover."

Cultureel erfgoed

De kraam van Visscher is 125 jaar oud en werd hiervoor door Anton Mullens (82) gerund. Hij bakte decennialang poffertjes in het Walkart Park in Zeist. "De poffertjeskraam heeft een lange historie en is beroemd geworden toen we in 2006 werden verkozen tot beste pannenkoekenrestaurant van Nederland", vertelt Mullens.
"Tegenwoordig zijn er nog maar vijftien poffertjeskramen in originele staat. Terwijl de poffertjeskraam gewoon bij Nederland hoort", zegt Mullens.
De antieke poffertjeskraam van Mullens werd gekocht door manege-eigenaar Visscher. Twee jaar geleden klopte hij aan bij de gemeente voor een vergunning om de kraam aan de Gageldijk te plaatsen. Maar het bestemmingsplan van het terrein gooide roet in het eten: er mocht van de gemeente geen poffertjeskraam komen. "De moed zakte in mijn schoenen", zegt Visscher. Daarnaast gaf de gemeente het argument dat poffertjes ongezond zijn en in de naastgelegen wijk Overvecht te veel kinderen met overgewicht kampen.
"Als je echt iets wil doen aan te dikke mensen in Overvecht, moet je misschien de McDonalds in het winkelcentrum sluiten", zei raadslid Jan Wijmenga (ChristenUnie) eerder tegen RTV Utrecht. Daar sluit Visscher zich bij aan. “Overgewicht gaat om een breder maatschappelijk probleem. Dat wordt niet opgelost door een poffertjeskraam te weren. We willen juist ook gezondere opties bieden."

Proefperiode

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich achter de manegebaas. Hierna volgden gesprekken tussen ambtenaren van de gemeente en Visscher. De uitkomst werd gisteren gedeeld in een brief aan de gemeenteraad. Hierin werd gedeeld dat de zorgmanage hun poffertjeskraam volgend jaar mag openen gedurende een proefperiode. Van 1 mei 2024 tot 31 oktober 2024 mag de kraam open van elf uur 's ochtends tot acht uur 's avonds.
Mocht de proefperiode een succes blijken, dan kan na afloop van de tijdelijke vergunning alsnog een definitieve locatie worden aangewezen, laat de gemeente weten in de brief. Na de proef vindt eind 2024 een evaluatie plaats waarin het verloop wordt besproken.

Huiselijk gevoel

Het aangekondigde besluit voelt als genoegdoening voor iedereen die zich de afgelopen jaren inzette voor de zaak, zegt oud-eigenaar Mullens. Ondanks zijn leeftijd is hij vastberaden om mee te helpen bij de kraam. "Ik ben natuurlijk zielsgelukkig dat de poffertjeskraam een tweede leven gaat krijgen. Ik hoop dat we ervoor kunnen zorgen dat er heerlijke poffertjes worden geserveerd zoals ik ben gewend."
Volgens hem is het belangrijkste streven om bezoekers een huiselijk gevoel te bezorgen. "Je ruikt de geur van versgebakken poffertjes en waant je even in poffertjesland. Ik hoop dat onze poffertjeskraam die gezellige sfeer gevoel opnieuw kan creëren. Het moet een begrip worden op de Gageldijk."
Zoetekauwen moeten nog wel even geduld hebben, de kraam gaat over acht maanden open.