Verkeerschaos bij basisschool door afsluiting Rubenslaan: 'Levensgevaarlijk'

© RTV Utrecht
Utrecht - Normaal gesproken staat juf Maaike voor groep 8, maar sinds maandag is ze verkeersregelaar. Omdat de drukke Rubenslaan in Utrecht is afgesloten is bij de Kohnstammschool een enorme verkeersdrukte ontstaan. Het is aan juf Maaike om dat in goede banen te leiden.
"We stonden wel even gek te kijken maandag", zegt de groep 8-docente. Zoveel auto's in de straat hadden ze niet verwacht op de eerste schooldag na de vakantie. Automobilisten die normaal gesproken over de Rubenslaan rijden, moeten nu afslaan en langs de school rijden. Ze moeten een rondje maken, maar veel automobilisten proberen een sluiproute tussendoor te nemen. Om dat te voorkomen heeft de school zelf oranje pylonen neergezet en staat onder anderen juf Maaike het verkeer de juiste richting op te leiden.
"Overal in de stad hangen borden: welkom terug op de scholen. Nou, lekker welkom dit", zegt een boze ouder. "Het is echt levensgevaarlijk. Er is een constante stroom van auto's die tussen de leerlingen doorrijden, het volledige verkeer wordt langs de basisschool geleid. Ze rijden heel hard."
Een andere ouder beaamt dat. "Gisteren reden ze met 60 kilometer per uur langs. Echt belachelijk."
Alle auto's die van de Rubenslaan komen worden omgeleid langs de school.
Alle auto's die van de Rubenslaan komen worden omgeleid langs de school. © RTV Utrecht

Nieuwe kleuters

Dat het juist in deze eerste week na de schoolvakantie zo'n verkeerschaos is, steekt de ouders misschien nog wel het meest. "Het is dan sowieso al druk, met ouders die hun kinderen zelf even naar school willen brengen. Er zijn ook kleuters die nieuw zijn en verkeer sowieso nog niet in kunnen schatten. En de gemeente doet niets."
Volgens juf Maaike hebben meerdere ouders al hun zorgen geuit bij de gemeente. "Ze hebben wel borden neergezet met de tekst: spelende kinderen, matig uw snelheid'. Maar die staan aan de zijkant, de automobilisten lezen ze niet eens." Andere maatregelen, zoals verkeersdrempels of -regelaars heeft de gemeente niet geregeld.
De gemeente laat weten dat ze naar aanleiding van een gesprek met de school borden hebben geplaatst in de omgeving van de school. "Aanvullende maatregelen zijn besproken maar leken op dat moment niet nodig." De waarschuwingsborden zijn dinsdagochtend geplaatst.
Na vandaag kan juf Maaike haar gele hesje in weer aan de kapstok laten hangen. Dan kan het verkeer weer gewoon via de Rubenslaan.
De Kohnstammschool.
De Kohnstammschool. © RTV Utrecht