Waarom je dit hele weekend klokken hoort klinken in Utrecht: 'Het carillon van de Dom behoort tot de top 5 van de wereld'

© RTV Utrecht
Utrecht - Wie dit weekend in de de binnenstad van Utrecht is kan er niet omheen: kerkklokmuziek. Vanwege het World Carillon Congres komen de beste beiaardiers vanuit de hele wereld naar de Domstad om met elkaar te praten over het vak, maar vooral ook om te spélen. Door de hele stad zijn klokkenspelconcerten te horen. Donderdag werd er afgetrapt op het Domplein.
"Het carillon van de Domtoren behoort tot de wereldtop. Zeker nu hij weer helemaal opgepoetst is, speelt ie heerlijk." Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig spreekt vol liefde over háár klokkenspel waar zij al ruim een decennium op mag spelen. Als de stad 900 jaar bestaat bijvoorbeeld, samen met de band Kensington. Of als er een bekende popster is overleden, en de stad kan luisteren naar de grote hits van David Bowie of Michael Jackson. En dit weekend als de stad overspoeld wordt door beiaardiers en liefhebbers van het carillon.

Bijzonder samenspel

Overal zijn op verschillende momenten en plekken op de dag klokkenspelconcerten te horen. "Er is onder andere een concert op de Minrebroederstraat, op een beiaardinstrument op een vrachtwagen. Die rijdt ook naar het Janskerkhof. En er is muziek in en bij de Nicolaaskerk." Het klokkenspel wordt vaak ook begeleid door (elektronische) instrumenten waardoor een bijzonder samenspel ontstaat.
Volgens Fiebig, sinds 2011 stadsbeiaardier, is het klokkenspel de afgelopen jaren steeds populairder geworden. "Ik ben daar echt trots op, hoe goed mensen bijhouden wanneer er een concert is. Er wordt ook veel naar geluisterd. Geen wonder eigenlijk, want de Domtorenklokken staan in de hele wereld in hoog aanzien. "Het carillon behoort tot de top 5 beiaards ter wereld."

Voor het eerst

Het kón dan ook niet anders dan dat het prestigieuze beiaardfestival een keer naar de Domstad zou komen. "Zodat mijn collega's uit de hele wereld kunnen zien hoe we het doen in Utrecht." Fiebig vindt het een eer omdat het voor het eerst is dat het congres in de Domstad neerstrijkt. In 2008 kwamen de beiaardiers voor het laatst naar Nederland, toen was het festival in Groningen.
© RTV Utrecht