Meer virusdeeltjes in rioolwater, gaat corona weer oplaaien?

Utrecht - Het gemiddeld aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater steeg tussen 7 en 13 augustus met 58 procent. Hoe komt dat en gaat het virus weer oplaaien nu we richting het najaar gaan?
De stijging is niet gek in deze periode van het jaar, legt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM uit. "Mensen zijn op vakantie geweest, naar festivals, komen veel anderen tegen en gaan daarna weer naar school of werk." Hierdoor verspreidt het virus zich makkelijker. "Dus het is niet heel onverwacht." Bovendien gaat het nog steeds om een laag aantal coronavirusdeeltjes, zegt Van den Hof. "Heel de zomer is het maar weinig geweest, we zitten zelfs op het allerlaagste niveau sinds jaren."
Maar helemaal weg gaat corona niet, zegt Van den Hof. "Naast griep en alle andere luchtwegvirussen hoort het erbij." De kans is wel heel groot dat ook het coronavirus een 'gewoon' luchtwegvirus wordt, denkt het RIVM. "Maar we zijn nog niet zo ver om dat met zekerheid te kunnen zeggen. Je weet maar nooit wat er gebeurt en of er bijvoorbeeld een hele rare variant komt, al wordt die kans wel steeds kleiner."
Daarom blijft het RIVM corona monitoren, bijvoorbeeld met de metingen in het rioolwater. "Eerder keken we veel naar teststraten, maar die zijn er niet meer." Verder houdt het RIVM bijvoorbeeld ook bij hoeveel mensen er met corona in het ziekenhuis worden opgenomen en hoeveel er overlijden. Ook is er een groep vrijwilligers die iedere week doorgeeft of ze klachten hebben. "Die gegevens leggen we allemaal bij elkaar en dan bekijken of we of het met elkaar overeen komt."
Najaar
De epidemioloog kan nu al zeggen dat het virus zich straks in het najaar weer makkelijker verspreidt. "We hebben deze zomer geen piek gehad zoals de afgelopen jaren. Dus het is voor de meeste mensen langer geleden dat ze hun laatste infectie of vaccinatie hebben gehad. Dat betekent dat er een iets grotere kans is om weer besmet te worden."
Wel verloopt het coronavirus over het algemeen milder. "Dat komt omdat mensen afweer hebben opgebouwd door vaccinatie, besmettingen of allebei, en door de variant die nu rond gaat." Dat is een subvariant van omikron, die minder ziekmakend is dan eerdere varianten. Van den Hof: "De kans dat je nu ernstig ziek wordt is een stuk kleiner dan toen het virus helemaal nieuw was en niemand nog beschermd was."
Wel zijn er nog steeds mensen die een grotere kans lopen op ernstige klachten, benadrukt de epidemioloog. "Diegenen adviseren we om in het najaar een vaccinatie te halen." De nieuw vaccinatieronde van de GGD start in oktober. 60-plussers en mensen die onderliggende ziektes hebben kunnen de prik halen. Van den Hof: "Dat zijn de mensen die ook voor de griepprik in aanmerking komen. Helaas zijn het nu nog twee aparte prikken, maar het zou goed kunnen dat het in de toekomst één vaccinatie wordt."