Wereld Beiaardcongres start vandaag in Utrecht: 'Ben er al zes jaar mee bezig'

© RTV Utrecht
Utrecht - Na jarenlange voorbereiding start vandaag het Wereld Beiaardcongres in Utrecht. Malgosia Fiebig, de stadsbeiaardier organiseert het feest. "Ik ben al zes jaar bezig met dit congres, in mijn hoofd, maar ook praktisch."
Het congres staat al sinds 2017 op de planning. Toen verkoos een internationale jury de kandidatuur van Utrecht boven het Russische Sint-Petersbrug. Op dat moment leek 2023 nog heel ver weg voor Fiebig, die al jarenlang het Domcarrilon bespeelt. Maar vandaag is het dan echt zover en gaat het driejaarlijkse congres van start. Het duurt een week en er komen zo'n 130 beiaards van de hele wereld op af.
Op het congres wisselen de muzikanten hun ervaringen uit. Fiebig: "Het klokkenspel is vaak in steden te horen, maar in de Verenigde Staten heb je vaak een toren op de universiteitscampus. Dat is een heel andere omgeving. Moet je op zo'n campus anders spelen? Zachter dan in de stad? Daar ben ik benieuwd naar." Maar ook dichterbij huis zijn er verschillen. "Iedere stad is anders. We hebben ook iemand in Rotterdam die over zijn ervaringen vertelt."

Jacob van Eyckpassage

Elkaar ontmoeten, het uitwisselen van ervaringen. Maar ook concerten, presentaties en vergaderingen staan deze week op de agenda. En vanmiddag wordt de Jacob van Eyckpassage onthuld. De onderdoorgang van de Dom is vernoemd naar Jacob van Eyck, die in 1625 beiaardier van de Dom werd.
Het vak is sindsdien behoorlijk veranderd. Fiebig speelt bijvoorbeeld weleens popliedjes. "Als een artiest overlijdt of een band uit elkaar gaat, zoek ik de muziek op en speel ik het nummer." Bijzonder was de 900e verjaardag van Utrecht vorig jaar. Toen speelde Fiebig met de Utrechtse band Kensington op de top van de Domtoren.
Dat was extra speciaal omdat het bestaan van een beiaardier normaal best eenzaam is. Fiebig: "Maar ik ben er wel aan gewend. Soms speel ik een prachtige compositie en hoor ik geen applaus. Dan verbeeld ik dat maar in mijn hoofd."