Burgmeester Dijksma wil gekraakte woningen Utrechtse Croeselaan nu wél ontruimen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De krakers van vier panden aan de Utrechtse Croeselaan moeten nu echt weg, vindt de gemeente Utrecht. De huizen zijn toegewezen aan statushouders en mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang. Als de krakers blijven zitten, dan loopt de verhuizing van de nieuwe bewoners vertraging op. En daarom start burgmeester Dijksma nu een civiele procedure tegen de krakers en daarnaast gaat ze aangifte doen bij de politie.
In een brief aan de gemeenteraad laat Dijksma blijken dat haar geduld met de krakers op is. "(...) hen is verzocht uiterlijk vrijdag 18 augustus 9:00 uur te vertrekken, zodat de inhuisperiode in samenspraak met de toekomstige huurders daadwerkelijk kan starten", schrijft de burgemeester. "Helaas heeft het gesprek met de krakers er niet toe geleid dat zij vrijwillig de woningen hebben verlaten."
De huizen kunnen nu niet gereed gemaakt worden voor de nieuwe bewoners, meent Dijksma. Daarom start ze twee procedures, de ene is een civielrechtelijke. Om de claim om te ontruimen te ondersteunen gaat ze ook aangifte doen. "Waarmee zij (op grond van artikel 162 van Wetboek van Strafvordering) tevens aan de plicht voldoet aangifte te doen van strafbare feiten", laat Dijksma weten. "Het is vervolgens aan het Openbaar Ministerie deze aangifte te beoordelen."
Dijksma sluit haar brief af met de hoop dat de panden nu op korte termijn beschikbaar zijn voor de nieuwe bewoners. Eerder al lieten de krakers weten niet van plan te zijn om te vertrekken. Zij denken dat er anti-kraak bewoners in het pand komen, met weinig rechten. Ze geloven niet dat er daadwerkelijk op korte termijn statushouders gehuisvest kunnen worden.