Utrechter krijgt 10 jaar cel voor rol in internationale drugshandel

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De rechtbank in Utrecht heeft de 37-jarige Utrechter Kevin van B. vandaag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij grootschalige drugshandel. Tussen juli 2019 en maart 2021 verhandelde en exporteerde de man uit De Meern honderden kilo’s harddrugs vanuit en naar Nederland. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
Volgens de rechtbank blijkt uit onderschepte versleutelde chatgesprekken dat de man een belangrijke schakel was in de internationale drugshandel. Hij zorgde ervoor dat partijen drugs in transporten naar en uit het buitenland konden belanden. Ook gaf hij instructies voor het verpakken en de distributie en hield hij zich bezig met de financiële afhandeling. Verder beschikte hij over zowel goede contacten met mensen in de havens van Antwerpen en Rotterdam als met vissers die op open zee drugspakketten uit het water konden halen. De drugs zaten vaak verstopt tussen vis, bloemen en fruit.
De Utrechter en drie anderen spraken in de versleutelde berichten met elkaar over "vullen". Volgens de rechtbank gaat het hier om het vullen van de transporten. Dat blijkt ook uit het feit dat gesproken werd over het vervoer van "stuks wit, bruin en dure". Dat zijn allemaal aanduidingen voor hoeveelheden cocaïne en heroïne.

Voldoende gewicht

Uit de chatgesprekken maakt de rechtbank verder op dat Van B. zich in 2020, samen met anderen, schuldig heeft gemaakt aan het exporteren van 324 kilogram cocaïne en heroïne via Frankrijk naar Engeland. De rechtbank oordeelt dat de bijdrage van verdachte zonder twijfel van voldoende gewicht is om hem aan te merken als medepleger. Uit de chatgesprekken blijkt namelijk dat hij verantwoordelijk was voor het vullen van de transporten.
Volgens de rechtbank heeft de man nauwelijks verantwoordelijkheid genomen voor zijn rol in het drugsnetwerk. Hij pleegde de misdrijven in de proeftijd van een eerdere veroordeling voor soortgelijke misdrijven.