Vrouw van Oekraïense president Zelensky bezoekt Prinses Máxima Centrum in Utrecht

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - De Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska heeft vandaag een bezoek gebracht aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In het ziekenhuis worden tientallen Oekraïense kinderen behandeld die kanker hebben.
Kort na het uitbreken van de oorlog in februari vorig jaar werd de behandeling van Oekraïense kinderen al gestart in het Prinses Máxima Centrum. Sindsdien zijn er volgens het ziekenhuis 95 kinderen behandeld. Familieleden van de kinderen worden opgevangen in gastgezinnen.

Samenwerking tussen Utrecht en Lviv

De Oekraïense presidentsvrouw sprak in het ziekenhuis met kinderen en hun ouders. Ook was ze aanwezig bij de ondertekening van een verdere samenwerking tussen het Utrechtse centrum en een gespecialiseerd kinderziekenhuis in Lviv. De samenwerking maakt het mogelijk om artsen uit te wisselen en het Oekraïense ziekenhuis kan kinderen doorverwijzen naar Utrecht voor behandelingen die het niet zelf kan aanbieden.
"Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht accepteert de meest ernstige Oekraïense patiënten. 95 van onze kinderen zijn hier al behandeld. We stellen het ook op prijs dat het centrum artsen uit Oekraïne uitnodigt voor stages om zij aan zij te kunnen werken met collega's uit Nederland en ervaringen uit te wisselen", schrijft Zelenska in een bericht op Instagram.
"Vandaag tekenden beide ziekenhuizen een Memorandum of Understanding om de samenwerking op het gebied van kennisontwikkeling, opleidingen en patiëntenzorg verder uit te bouwen. Een heel mooie en bijzondere samenwerking ten gunste van de meest kwetsbare kinderen", laat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma weten na het bezoek.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky arriveerde zondag in Nederland voor een bliksembezoek op Vliegbasis Eindhoven. Premier Mark Rutte kondigde daar aan dat Nederland overtollige F-16 gevechtsvliegtuigen gaat leveren aan Oekraïne.