Deze campagne zet zich in tegen lichtverspilling rondom Utrechts stationsgebied

Utrecht - Wie ‘s avonds rond het station loopt, is het vast wel eens opgevallen: lege gebouwen met felle lampen aan. De campagne ‘Utrecht doe(t) het licht uit!’ wil energieverspilling in het stationsgebied tegengaan. Het doel is geen onnodige lichten te laten branden rondom Utrecht Centraal tussen 23.30 uur en 06.00 uur.
Van kantoorruimtes en lege bedrijfsrestaurants tot entrees en verlichte trappenhuizen: verlichte ruimtes wanneer niemand aanwezig is, zorgen voor onnodige energiekosten en zijn niet goed voor het milieu.
Reden genoeg voor Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU), die lokale samenwerking op het gebied van duurzaamheid stimuleert, deze campagne te starten. Tweeëntwintig aangesloten partijen, waaronder de Jaarbeurs, NS, ProRail, Rabobank en TivoliVredenburg, trekken gezamenlijk op bij te dragen aan een duurzamer stationsgebied in Utrecht.
Voorbeeldfunctie
"Naast dat onnodige verlichting zorgt voor lichtvervuiling, is het geen goede uitstraling voor particulieren en medewerkers. Bedrijven hebben namelijk ook een voorbeeldfunctie", zegt projectleider energie Marcel Boerefijn. Hoewel het licht uitdoen makkelijk lijkt, is het soms toch ingewikkelder dan het klinkt. "Vaak is het onwetendheid en weten mensen niet dat het licht blijft branden in hun kantoorgebouw. Ze denken dat de bewaker het licht uitdoet wanneer ze weggaan, terwijl bewakers denken dat het automatisch dooft", zegt Boerefijn. "Daarnaast moeten kantoorgebruikers aan de gebouweigenaar vaak toestemming vragen over het beheer van de verlichting."
Sommige kantoorgebouwen beschikken over lampen die door architectuur lastig te vervangen zijn door energiezuinige varianten. Boerefijn noemt het voorbeeld van een kantoorgebouw waarvan lampen midden in de nacht aanspringen door een voorbij razende goederentrein door trillingen van bewegingssensoren in het gebouw. "De verlichting die bijdraagt aan sociale veiligheid en ervoor zorgt dat nachtwerkers en passanten veilig over straat kunnen, mogen aanblijven. Maar de rest is totaal overbodig", zegt Boerefijn.
Concrete actie
Om bedrijven bewust te maken van lichtverspilling, heeft de organisatie een video laten maken die een belangrijk onderdeel vormt van de campagne tegen lichtvervuiling in het Utrechtse stationsgebied. "We hebben de beelden laten maken zonder dat van tevoren te zeggen, omdat we het beeld niet wilde verbloemen. Na de publicatie ervan zagen drie bedrijven onnodige verlichting terug in hun gebouwen. Dat heeft meteen geleid tot concrete actie bij deze bedrijven."
Met de stijgende energieprijzen, zitten er natuurlijk ook financiële voordelen aan duurzame verlichtingsmanagement. "De besparing verschilt per gebouw en hangt af van de grootte van het kantoor. Maar ook al gaat het om de ledlampen op één verdieping uitzetten, kan dat al honderden euro's per jaar schelen."
Het voornaamste doel van de campagne is bedrijven verder op weg te helpen wat verduurzaming betreft. "We hopen eigenlijk dat het bij organisaties leidt tot een breder besef van energiebesparing: van de verwarming lager zetten en minder kilometers met een fossiele brandstof auto", aldus de projectleider.