Stalen veiligheidsdak onder de Domtoren keert terug tot einde verbouwing

Het dak van deze stalen constructie gaat ongeveer een jaar lang dicht
Het dak van deze stalen constructie gaat ongeveer een jaar lang dicht © Gemeente Utrecht
Utrecht - De restauratie van de Domtoren nadert zijn einde. Over ongeveer een jaar verdwijnen de stellingen rondom de toren, maar om dat veilig te doen komt er eerst nog een extra stalen dak bij. De stalen constructie moet voorbijgangers beschermen tegen vallende onderdelen.
De Dom staat al even in de steigers: al in 2018 begon de verbouwing. Dit najaar wordt eindelijk gestart met het afbreken van die constructie. Naast vangschotten en -netten die al aan de steigers hangen, moet een stalen veiligheidsplatform beneden ervoor zorgen dat het gebied rondom de toren begaanbaar blijft.

Zekere voor onzekere

Eenzelfde platform stond er ook al in 2019, tijdens de opbouw van de steigers. De stalen constructie van toen staat er nog steeds en dus moet nu alleen het dak weer worden gedicht. "Omdat het gaat om een dichtbewoond en drukbezocht gebied, nemen we nog meer dan anders het zekere voor het onzekere", laat de gemeente weten.
Het plaatsen van het dak zorgt wel voor wat overlast. Van 28 augustus tot uiterlijk 8 september wordt de doorgang onder de stalen constructie namelijk tussen 07.00 en 17.00 uur afgesloten, waardoor mensen niet langs de westzijde van de toren of eronderdoor kunnen. Alle woningen en horecagelegenheden blijven wel bereikbaar.
Daarna blijft het platform staan tot het einde van de restauratie van de Domtoren. Als alles volgens plan verloopt, is dat aan het einde van de zomer van 2024.