Zelfverdediging of aanval van achteren? Vraagtekens bij verklaring vrouw die partner doodstak in De Meern

© Koen Laureij
De Meern - De verklaring die een vrouw uit De Meern heeft gegeven over het doodsteken van haar partner, klopt niet met de verwondingen die bij het slachtoffer zijn aangetroffen. Dat bleek vanochtend tijdens een eerste inleidende rechtszitting over het fatale steekincident. De 51-jarige P.K. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord of doodslag op haar 69-jarige partner Jos Schijf. Hij werd door haar met een mes met kracht in zijn borst gestoken.
De verdachte was zelf niet aanwezig in de rechtszaal. Zij werd vertegenwoordigd door haar advocaat. Er waren wel veel familieleden en vrienden van het slachtoffer in de zaal. De zussen en broers van de man worden ook bijgestaan door een advocaat.

Opvallend koppel

Op zondagavond 14 mei werd de dodelijke gewonde man aangetroffen in zijn huis aan de Mandenmakerslaan. Hulpverlening mocht niet meer baten. Schijf bezweek ter plekke aan zijn verwondingen. Zijn partner deed zich van meet af aan voor als slachtoffer. Maar haar verklaringen worden niet ondersteund door pathologisch onderzoek en een uitgebreide reconstructie.
De verdachte en het slachtoffer waren een opvallend koppel. Zij is een opvallend kleine vrouw van Thaise afkomst, hij was een boomlange, fors gebouwde Nederlandse man. De vrouw zegt dat zij uit zelfverdediging handelde toen Jos Schijf haar aanvloog, maar volgens de patholoog klopt dat niet met de verwondingen van de grote man.
Er zouden aanwijzingen zijn dat Schijf in een stoel zat en van achteren werd benaderd en vervolgens met een mes in zijn hartstreek werd geraakt. Maar over de achtergrond en de precieze toedracht van het drama, kwam ook vandaag maar weinig naar buiten.

Foute tolk

Volgens haar advocaat Jaarsma zijn de verklaringen van P.K. fout weergegeven door een van de Thaise tolken die voor haar vertaalde tijdens het politieverhoor, de reconstructie van het steekincident en bij een gesprek met een psycholoog. "Ze vertaalt niet goed, ze maakt haar eigen verhaal van wat ik zeg", zou de verdachte meerdere keren hebben aangegeven.
Een andere tolk, die bij een gesprek van de vrouw met een psychiater zat, zou het wel goed hebben gedaan. De officier van justitie laat die tolk op verzoek van de verdediging naar de opgenomen verklaringen luisteren, om te kijken of de eerdere vertaling wel klopt.

Zaak voorlopig niet afgehandeld

Het gaat nog maanden duren voor de rechtszaak over de dodelijke steekpartij kan worden afgehandeld. Het onderzoek naar het fatale steekincident is nog niet afgerond. Nog niet alle sporen die in het huis zijn aangetroffen, zijn door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. De deskundigen die de psychische toestand van de vrouw hebben onderzocht, komen nog met hun conclusies.
Ook de reclassering komt nog met een advies over een eventuele straf en behandeling. Verder moet er door de onderzoeksrechter nog een getuige worden gehoord die zich op dit moment in Thailand bevindt. Als het dossier compleet is, kan de verdediging nog verzoeken indienen voor aanvullend onderzoek.
De volgende zitting in de zaak is op 14 november. Dan wordt besproken hoe het onderzoek is gevorderd en hoe de zaak verder gaat.