Grote bellenblazer doet blauwalg verdwijnen uit Veldhuizerplas, maar strijd nog niet gewonnen

Utrecht - Na een roestige start lijkt de grote bellenblazer die begin juli in de Veldhuizerplas in Utrecht werd geplaatst zijn werk te doen. Dat apparaat moet blauwalg in de plas tegengaan, maar vlak na de plaatsing werd de bacterie toch aangetroffen. Inmiddels is het water weer helemaal schoon. Is dit dé oplossing voor het algenprobleem?
Door de warmere zomer worden steeds meer zwemplekken geteisterd door blauwalg. Zo werd het gisteren nog aangetroffen in de Strijkviertelplas in Utrecht. Normaal gesproken zat ook de Veldhuizerplas rond deze tijd vol met de alg, maar nu niet. Dat is volgens het waterschap met name te danken aan de WaterQi, een grote zwarte cilinder die de plas van minuscule belletjes zuurstof voorziet.
Het apparaat werd zes weken geleden geplaatst als proef. Vandaag zijn de eerste resultaten bekend. "Die zijn positief", vertelt Gijs Stigter van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden trots. "Na twee à drie weken hebben we toch blauwalg in de plas gehad. Maar toen zei ik al: we moeten eigenlijk pas na zes weken kijken voor we resultaat zien. En nu is er geen blauwalg meer."
Weersomstandigheden
Dat klinkt goed, maar komt dat eigenlijk wel door het apparaat? Het was de afgelopen weken ook nat en relatief koud voor deze periode van het jaar en dat zijn geen omstandigheden waarop blauwalg goed gedijt. "Het is denk ik een combinatie van beiden. De natuur heeft ons zeker geholpen, maar dat op andere plekken wel blauwalg is en hier niet, maakt ons voorzichtig positief."
Blauwalg is een zogenoemde cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt gaat de blauwalg bloeien. Blauwalg kan bij zwemmers onder meer huidirritatie en maag- en darmproblemen veroorzaken.
Bovendien zijn er meer indicatoren dan alleen de hoeveelheid blauwalg in het water, legt Stigter uit. "We zien ook dat het zuurstofgehalte aan het toenemen is en dat er meer leven voorkomt in de plas. Dat laat zien dat het zich goed ontwikkelt."
Einde van blauwalg?
Blauwalg komt natuurlijk niet alleen voor in de Veldhuizerplas. Kan de WaterQi op meer plekken ingezet worden om blauwalg uit te roeien? Hoewel Stigter dat graag zou zien, verwacht hij niet dat de strijd met blauwalg nu gestreden is. "Dit is een proefopstelling. Ik weet niet wat de kosten zijn als je dit op grote schaal gaat doen."
Bovendien is dit apparaat volgens Stigter vooral symptoombestrijding. "Je neemt er de oorzaak niet mee weg. Dus of het de oplossing is voor heel Nederland? Daar ben ik heel voorzichtig mee."
Toch denkt hij dat de WaterQi wel breder ingezet kan worden dan alleen in de Veldhuizerplas. "We zijn bewust in stedelijk gebied begonnen. Daar waar mensen graag willen zwemmen. Misschien dat het voor die gebieden een oplossing kan zijn om populaire zwemplekken weer algenvrij te krijgen. Dat verwachten wij wel."