Woningzoekende student zoekt heil bij hospita's: 'Geen bezemkasten voor hoge prijs'

© ANP Sijmen Hendriks/Hollandse Hoogte
Utrecht - De woningnood onder studenten in Nederland is groot, ook in Utrecht. Met een nieuw studiejaar in aantocht zijn veel studenten op zoek naar woonruimte. Joost Bokkers is een van de oprichters van Hospi Housing, een hospitaplatform dat kamerzoekenden koppelt aan mensen die een kamer over hebben. Volgens hem zit het aantal hospita's of hospessen dat zich aanbiedt in de lift, maar zijn dat er nog lang niet genoeg.
Zo'n 4.000 studenten hebben zich de afgelopen tijd aangemeld bij het platform. Daar tegenover staan een paar honderd mensen die een kamer verhuren. Volgens Bokkers neemt de vraag alleen maar toe.
Maar niet iedereen verhuurt zomaar een kamer. Bokkers: "Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang dat de AOW of de huurtoeslag in het geding komt. En dat is dus niet het geval. Als iemand een kamer aanbiedt mag die tot 5.800 euro belastingvrij aan verhuur verdienen, zonder dat het invloed heeft."

Bezemkast

Op de website van het in 2019 in Utrecht opgerichte Hospi Housing kunnen mensen die een kamer willen verhuren en studenten zich aanmelden. Bij alle hospita's die zich hebben opgegeven gaat het platform op bezoek.
Bokkers: "We hebben inmiddels al duizenden hospita's gesproken en we hebben veel dingen meegemaakt. Ook dingen waar je soms van schrikt. Dat mensen echt een bezemkast willen aanbieden voor een hele hoge prijs. Dat gaat dan natuurlijk niet door. Maar er zijn ook mooie situaties waar ze kamers aanbieden waarbij we erg graag willen helpen en bijdragen om iemand te vinden. We hebben in die zin veel ervaring. Soms zitten er pareltjes tussen waar ik graag had willen zitten toen ik nog studeerde."
Volgens Bokkers is de kamernood in de grote steden erg groot en is zijn platform daar ook het meest actief. ''Maar tegenwoordig zijn we ook bezig in de regiogemeenten. Dus als je kijkt naar Utrecht, waar we op dit moment het grootste zijn, dan zie je ook dat we in Nieuwegein, Bilthoven, Zeist en zelfs Amersfoort hospita's en studenten die in Utrecht studeren aan elkaar koppelen."
Hospi Housing wil bovendien ook dat studenten een veilige en betaalbare woonplek krijgen. "Er is een enorm kamertekort en door dat tekort zie je ook dat een aantal misstanden plaatsvindt. We krijgen dagelijks nog berichten van vooral buitenlandse studenten binnen dat ze zijn opgelicht. Zij hebben bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook een kamer gevonden en op het moment dat ze in Nederland komen, blijkt dat het adres niet bestaat. Of ze hebben borg en de eerste maand huur overgemaakt en vervolgens nooit meer wat gehoord."