Overlastgever Lucasbolwerk houdt zich niet aan gebiedsontzegging en moet 6 weken cel in

Utrecht - Met een pakket aan maatregelen probeert Utrecht de overlast van drugs- en alcoholverslaafden bij het Lucasbolwerk terug te dringen. Een van die maatregelen is het opleggen van gebiedsverboden aan overlastgevers. De 43-jarige M.I. kreeg zo'n gebiedsgebod van de gemeente, maar daar hield hij zich niet aan. De Utrechtse rechtbank veroordeelde hem vanmiddag tot zes weken celstraf.
"Meneer komt vaker waar hij niet mag komen", zegt de rechter. Het strafblad van M.I. is 41 pagina's lang. Het gaat vaak om vergelijkbare zaken, zoals overlast na alcoholgebruik of dat hij op plekken komt waar hij niet meer mag komen. M.I. zat al eerder vast na een van die zaken.
Het OM had graag gezien dat hij langer de cel in ging. M.I. is hardleers en voor de officier van justitie is dat reden opnieuw een gevangenisstraf te eisen. Als het aan haar ligt moet de man twee maanden de cel in en mag hij zich zes maanden niet in het park laten zien. Elke keer als hij de fout in gaat moet hij drie dagen de cel in. Hij heeft verklaard niet te weten dat hij niet bij het Lucasbolwerk mocht komen en alleen koffie kwam drinken.

Bij het Lucasbolwerk was veel overlast van een groep alcohol- en drugsverslaafden. Op verschillende manieren is geprobeerd die overlast terug te dringen. Naast zorg en hulpverlening is het sindskort in Utrecht verboden om harddrugs in de openbare ruimte te gebruiken. Ook kan de gemeente gebiedsverboden opleggen voor het gebied, zoals in deze zaak gebeurd is. Het lijkt er volgens de gemeente en ondernemers in de omgeving op dat het pakket aan maatregelen succesvol is, de overlast in het park is teruggebracht.

Maar daar gaat de rechter niet mee. Volgens is het M.I. duidelijk gemaakt dat hij niet meer in het park bij de Stadsschouwburg mocht komen, toch werd hij daar afgelopen juli drie keer aangetroffen. Uit het strafdossier blijkt dat de man Nederlands spreekt en begrijpt.
M.I. is zelf niet aanwezig in de rechtbank, ook heeft hij geen advocaat aangesteld. Toch wil de rechter een signaal geven, aan de verdachte en aan anderen. Hij geeft een iets lichtere gevangenisstraf dan het OM eiste, namelijk zes weken. Wel gaat hij mee met de maatregel om de man uit het park te weren, die gaat per direct in.