Krakers Croeselaan moeten ruimte maken voor statushouders en maatschappelijke opvang

Een kraker dit weekend op het dak van de sloopwoningen.
Een kraker dit weekend op het dak van de sloopwoningen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als het aan de gemeente ligt, moeten de krakers van de huizen op de Croeselaan op korte termijn vertrekken. Die mededeling doet de gemeente aan het begin van deze maandagavond. De huizen zijn inmiddels toegewezen aan woningzoekenden, en die krijgen binnenkort de sleutel van de panden.
Eerder vandaag liet de gemeente in een verklaring in het midden wat ze precies van plan waren met de panden. Wel ging een vertegenwoordiger bij de krakers op bezoek. De krakers vonden dat bezoek ‘vaag’.
Rond 19.00 uur kwam er dan toch meer duidelijkheid over de toekomst van de gekraakte panden. De gemeente betreurt de leegstand van de woningen aan de Croeselaan. "Tussen het krijgen van de leegstandsverordening en de tijdelijke verhuur zat meer tijd dan we vooraf hadden gehoopt omdat we er bewust voor hebben gekozen deze woningen te verhuren aan urgent woningzoekenden, zoals statushouders en mensen die uitstromen uit maatschappelijke opvang", zegt de woordvoerder. Hij wijt de vertraging aan het feit dat deze vorm van tijdelijke bewoning nieuw is voor alle betrokkenen. "Ook de zorgvuldige afstemming en samenwerking met partners zorgde ervoor dat dit proces enige tijd duurt."

Tijdelijke huurders

Volgens de gemeente is er de afgelopen tijd hard gewerkt om bewoners voor de woningen te vinden. "We zijn druk bezig geweest om de woningen te vullen. Het matchen is inmiddels gelukt: op 11 augustus hebben we ook matches gemaakt met tijdelijke huurders voor de nu gekraakte panden."
De krakers van de panden wilden een punt maken, zij vinden het belachelijk dat er in tijden van woningnood dergelijke sociale woningen leegstaan. Maar het lijkt er nu toch sterk op dat ze binnenkort moeten vertrekken. De gemeente: "Dit betekent dat de tijdelijke huurders binnenkort de sleutels krijgen en de woningen in kunnen." Welke sleutels dat zijn, is dan nog even de vraag, want de krakers hebben de sloten vervangen. Eén van hen liet desgevraagd weten de sloten weer mee te nemen als hij het pand uit moet.