Nog geen actie van de gemeente Utrecht tegen krakers Croeselaan

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft nog geen aangifte gedaan tegen de actievoerders die gister een aantal panden op de Croeselaan hebben gekraakt. Wel heeft de gemeente een bezoek gebracht aan de krakers in de panden. Die krakers troffen huizen aan die zonder moeite in gebruik kunnen worden genomen.
Het was nog even spannend, gisteren in de woonwijk naast de Jaarbeurs. Een grote politiemacht stond tegenover een groep actievoerders. Die waren samengekomen op het Jaarbeursplein voor een woonprotest. Tegelijkertijd waren krakers de woonhuizen aan de Croeselaan binnengegaan. Een dag later is de sfeer een stuk gemoedelijker. Sympathisanten, buurtbewoners en journalisten lopen af en aan. De krakers drinken koffie en spelen gitaar voor het huis.

Plat

Het zijn typische jaren 30-woningen. Ze staan op de nominatie om tegen de vlakte te gaan. Ze moeten plaatsmaken voor een groot project, met kantoren, winkels en woontorens. Ook moet er een parkje worden aangelegd.
Tegen de sloop is jaren verzet geweest, onder andere door de PvdA, die het zonde vindt dat goede sociale woningbouwhuizen gesloopt worden. Maar de bewoners en de PvdA verloren de strijd, de woningen gaan weg. Maar voor het zover is, moeten eerst de huidige bewoners een nieuwe plek krijgen, gedeeltelijk aan de overkant van de Croeselaan in Ondaatje, een wijkje dat nog gebouwd moet worden. Maar ondertussen staan er al woningen leeg, tot woede van de krakers, en tot verdriet van de PvdA. "Het probleem dat de PvdA ziet, is dat er leegstand is. Er zijn hier woningen die al meer dan een half jaar leegstaan", zegt fractievoorzitter Rick van der Zweth. "In een tijd dat er heel veel mensen een betaalbare woning zoeken en die niet kunnen vinden. Als je niet wilt dat er gekraakt wordt, dan moet je zorgen dat die woningen niet leeg staan." De PvdA snapt dan ook wel dat de krakers de woningen in gebruik hebben genomen.
De krakers troffen huizen aan waar ze zo in konden trekken. De vloerbedekking lag er nog, verlichting hing aan het plafond en gas, licht en water waren niet afgesloten. Behalve dat de huizen nu bewoond worden, is de kraak vooral ook een protest tegen de gemeente. "De gemeente wilt deze woningen slopen en in de tussentijd gaat dat nog heel lang duren", zegt kraakwoordvoerder Arie, die zich boos maakt dat er veel sociale huurwoningen leeg staan. "Terwijl ze ook bewoond kunnen worden totdat de sloop begint."

Geen ontruiming

Gisteren leek het er even op dat de politie de panden direct zou ontruimen, maar dat gebeurde niet. De gemeente gaf aan dat ze wel aangifte wilden gaan doen. Maar zover is het nog niet gekomen. Wel is de projectleider Beurskwartier op bezoek gegaan bij de krakers. Die noemen dat bezoek 'vaag'. "Ze hadden brieven bij zich waarin staat dat ze graag mensen in deze panden willen zetten", zegt Arie. "Een beetje vaag dat ze precies op het moment dat er gekraakt is gaan kijken wat ze kunnen gaan doen."
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de sloop van zo'n honderd panden in het gebied sinds 2021 vast staat. En dat er veel voor in de plaats komt. "In het Beurskwartier komen minstens 2.500 woningen, creatieve werkruimten, kantoren, horeca, winkels voor dagelijkse boodschappen, een basisschool en gezondheidszorg voor de wijk en twee parken", zegt de gemeente. Het aantal woningen zou nog kunnen oplopen. "Van de minstens 2.500 woningen wordt 35 procent sociale huur, 25 procent in het middensegment en 40 procent vrije sector."