Hekken rond historische hijskraan nog niet weg, gemeente en eigenaar moeten er zelf uit komen

© RTV Utrecht
Utrecht - De blauwe hekken rond de grote hijskraan aan de Kanaalweg in Utrecht blijven nog tot minstens medio september staan. De voorzieningenrechter in Utrecht wil dat de gemeente Utrecht en de eigenaar van de kraan in de tussentijd zelf tot een oplossing komen.
De gemeente wil dat de eigenaar de huidige hekken verwijdert. Die voldoen volgens Utrecht niet aan de omgevingsvergunning en zijn een 'ernstige ontsiering'. "We verwachten binnen de gestelde termijn een plan te ontvangen dat recht doet aan het monument en de omgeving", laat de gemeente weten. "We denken daarover mee." Als binnen die termijn geen oplossing komt volgt weer de last onder dwangsom en ongetwijfeld nieuwe gang naar de rechtbank.

Bureaucratische bankschroef

Eigenaar Diya Al Gazalli heeft het gevoel bekneld te zitten in een bureaucratische bankschroef. Toen hij de kraan kocht moest hij hekken plaatsen van de gemeente in verband met de veiligheid, dat deed hij onder protest. Hij vocht die beslissing aan, eerst bij de gemeente en later bij de rechter. Die laatste gaf de ondernemer gelijk. Hoewel hij zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid op het perceel, mag de gemeente hem niet verplichten hekken te plaatsen.
De gemeente ging tegen die uitspraak in beroep: "Wij achten het wenselijk om op dit punt van de hoogste rechter duidelijkheid te hebben hoever de regelgeving het toestaat om een eigenaar te dwingen om maatregelen te treffen om een situatie voldoende veilig te maken", aldus de gemeente. Daarom wil de gemeente meedenken over oplossingen die wél de kraan zelf afsluiten, maar niet in de vorm van hekken die om het gehele perceel worden geplaatst.
In de tussentijd protesteerden omwonenden tegen de hekken, die zijn volgens hen namelijk lelijk en ontnemen het zicht. Daar ging de gemeente in mee. Die hekken moesten volgens de gemeente nooit om het hele perceel geplaatst worden en er zou sprake zijn van een 'ernstige ontsiering'. Al Gazalli kreeg een last onder dwangsom: dit keer moest hij de hekken juist weghalen. Zo niet, dan zou een dwangsom volgen 3000 euro.
De eigenaar vocht die beslissing aan bij de voorzieningenrechter in Utrecht. Die geeft de partijen nu zes weken de tijd om er zelf uit te komen, de dwangsom wordt uitgesteld. Al Gazalli: "De rechter zegt ook tegen de gemeente: jullie hinken op twee gedachten. De ene keer gaat het om veiligheid, de andere keer zijn de hekken niet mooi." Bovendien heeft hij de opdracht gekregen van de gemeente om de hekken te plaatsen zoals het Rijksvastgoedbedrijf dat ook deed en zo staan ze nu nog steeds.