Rondleiding voor omwonenden Nieuwe Kerk Wittevrouwen: 'Zo zeggen we sorry voor luidende klokken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Bewoners wiens nachtrust deze week bruut werd verstoord door luidende klokken van de Nieuwe Kerk in de Utrechtse wijk Wittevrouwen zijn op 20 augustus welkom voor een rondleiding in het historische gebouw. Zo zien de mensen de kerk straks hopelijk niet meer als 'stoorzender' maar leren deze op een andere manier kennen.
De Nieuwe Kerk aan de Bollenhofsestraat luidde maandagnacht door een technische storing twee keer een halfuur de klokken, en daar knapte het humeur van buurtbewoners niet van op. "Ik word gek!", klonk er onder meer in de buurtapp.
Hoe het precies kwam dat de kerk notabene in het holst van de nacht de klokken luidde, is nog niet duidelijk. De kerk laat iemand komen om dat uit te zoeken, maar dat kan waarschijnlijk pas aan het einde van de maand. Om herhaling te voorkomen zijn de klokken tot die tijd helemaal stilgelegd.
Ondanks dat de omwonenden, die eerder al tekst en uitleg kregen, het "over het algemeen goed oppakken", biedt de kerk hun een rondleiding aan. "Zo zeggen we een soort sorry naar de wijkbewoners", legt diaconaal werker Wilma Wolswinkel uit.
Zondag de 20e om 12.00 zijn direct omwonenden welkom om een kijkje te nemen en wat over de geschiedenis van de kerk te leren. "Ik moet nog wel even op zoek naar wat leuke anekdotes, me weer even verdiepen in de achtergrond van de kerk", zegt Wolswinkel.
Na afloop hoopt de kerk dat de nieuwe, leuke herinnering die van de verstoorde nachtrust overschaduwt.