Nivel: aantal gevallen van schurft blijft hoog

© Omroep West
Utrecht - Relatief veel mensen hebben last van schurft. Het aantal besmettingen ligt al sinds het begin van het jaar hoger dan vorig jaar. Even daalde het aantal gevallen iets, maar in de afgelopen weken loopt het aantal besmettingen weer op. Het zijn vooral 15- tot 25-jarigen die de aandoening oplopen, meldt kennisinstituut Nivel. Vorig jaar verspreidde schurft zich ook door de introductieweken voor nieuwe studenten. In Utrecht begint de introweek aanstaande maandag.
In de afgelopen week gingen ongeveer twintig op elke 100.000 mensen met schurft naar de huisarts. Dat is twee keer zo veel als in dezelfde week in 2021 en 2022. Bovendien zien huisartsen al sinds oktober 2021 meer patiënten met schurft dan gebruikelijk.
Waardoor de stijging komt, is volgens een woordvoerder van Nivel niet duidelijk. "Soms zie je duidelijk een uitbraak op een crèche of in studentensteden, maar dat is deze laatste week niet het geval."
Patiënten met schurft, ook wel scabiës genoemd, hebben last van allerlei huidproblemen en ernstige jeuk. De ziekte verspreidt zich door de schurftmijt. Het kleine beestje gaat makkelijk over van persoon tot persoon. Schurft is weliswaar ongevaarlijk, maar vaak wel erg vervelend.
De GGD'en en het RIVM werken aan een schurftcampagne. Het is de bedoeling om tot een uniforme aanpak te komen in studentensteden.