Aanrijdingen in scène gezet: oplichters willen slachtoffers honderden euro's cash aftroggelen

Archieffoto.
Archieffoto. © Tobias Bos
Utrecht - Je rijdt achteruit op een parkeerplaats. Plotseling begint iemand te toeteren of schreeuwen en zegt dat je hem of haar hebt aangereden. Er wordt meteen veel contant geld van je geëist om het buiten de verzekering om te regelen. Gebeurt dit jou? Laat je dan niet overrompelen, want de kans is groot dat je te maken hebt met een oplichter, waarschuwt de politie in Utrecht.
Twee keer was het raak afgelopen week. Eerst bij winkelcentrum De Gaard in Tuindorp-Oost, de tweede keer in Overvecht. "We vermoeden echter dat dit vaker voorkomt en dit niet altijd gemeld wordt", laat een wijkagent weten.
De daders veroorzaken expres een aanrijding of doen net alsof die heeft plaatsgevonden. De insteek is vervolgens: als je nu betaalt, praten we nergens meer over.
Ook kenmerkend is dat de oplichters snel verwarring proberen te zaaien door hun slachtoffer te overladen met informatie en argumenten. "Het gaat vaak om bedragen van honderden euro’s, terwijl de schade relatief meevalt of helemaal niet vers is. En dit moet per se buiten de verzekering om."
Controleer de schade, adviseert de politie. Laat je niet overhalen om het snel af te handelen met contant geld en vul áltijd verzekeringspapieren in. Weigert de wederpartij dat? Schakel dan de politie in.
Overigens is de werkwijze met nepaanrijdingen niet nieuw in Utrecht.