Utrechtse arts ongerust over zorgmijders: 'Ik moet patiënten echt overtuigen'

Ik moet patiënten overtuigen om naar een specialist te gaan
Gedoe over doorverwijzingen
Ik heb twee afgebroken kiezen, maar kan de tandarts niet betalen
Verzekeringstips Nibud
Aan het eind van het jaar kun je je zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere aanbieder. Wat is verstandig? En waar moet je op letten? Budgetvoorlichter Nibud adviseert drie stappen:
1. Stel prioriteiten. Zet voor jezelf op een rij welke zorg je wil verzekeren. Welke zorg heb je nodig? Wil je dat alle zorg wordt vergoed? Of betaal je liever minder per maand en neem je het risico dat je zelf bij moet leggen?
2. Vergelijk. Er zijn allerlei vergelijkingssites die je kan gebruiken om te bepalen welke verzekering in jouw geval, met jouw wensen, voordelig uitpakt. Kijk bij Consuwijzer.nl voor tips om een goede vergelijker te vinden.
3. Stap over. Kies je voor een nieuwe verzekeraar, dan zorgt deze meestal ook dat de oude verzekering wordt opgezegd. Sluit de nieuwe verzekering dan wel voor 1 januari af.
Nibud stelt verder: "Soms biedt een werkgever een gezamenlijke aanvullende zorgverzekering aan met korting. Ook bij ouderenbonden, patiëntenverenigingen of vakbonden kun je soms bij zo’n collectieve zorgverzekering terecht." Meer informatie vind je hier.
Mondzorg en fysiotherapie
Dit moet er gebeuren volgens de Patiëntenfederatie
- Forse verlaging van het eigen risico
- Ruimhartig gemeentelijk beleid voor minima
- Betere toegang tot mondzorg en fysiotherapie vanuit de basisverzekering
- Stapeling zorgkosten verminderen door regelingen te versimpelen en drempels weg te nemen
- Behoud van Wmo-abonnementstarief, tenminste voor voorzieningen als dagbesteding, respijtzorg en begeleiding
- Extra bijkomende kosten voor mensen die in een instelling voor intensieve zorg wonen aanpakken
- Impact van stapeling zorgkosten op het besteedbaar inkomen en bestedingskeuzes in kaart brengen en benutten voor beleid