Studentenorganisaties roepen op introductieweek voor alle studenten toegankelijk te maken

© RTV Utrecht
Utrecht - Meerdere studentenorganisaties roepen op introductieweken toegankelijk te maken voor jongeren die in een rolstoel zitten, een chronische ziekte hebben of een andere hulpvraag hebben. Daarnaast signaleren de organisaties dat mbo-studenten nog niet overal welkom zijn.
Bij de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) zijn mbo-studenten volgende week wel welkom. Vorig jaar waren er voor het eerst kaarten beschikbaar voor Utrechtse mbo-studenten. Uiteindelijk werden 26 van de 200 kaarten verkocht. Dit jaar rekent de organisatie op meer studenten van het mbo.
Hoewel mbo-studenten sinds kort welkom zijn, voelen veel andere jongen zich dat nog niet. Bijvoorbeeld door ontoegankelijke gebouwen, een te intensief programma of sociale drempels zoals onbegrip. Met de oproep willen de organisaties gehoor geven aan signalen van studenten met een beperking die eerder in hun studiestart niet deelnamen aan de introductieweek of tegen problemen aanliepen.

1-0 achterstand

"Voor aankomende studenten is de introductieweek een belangrijk moment om nieuwe vrienden te maken en de campus te leren kennen", zegt Joyce van der Wegen, programmamanager bij het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO). "Daarnaast weten we uit onderzoek dat de introductieperiode essentieel is voor het studieverloop en studentenwelzijn. Als studenten niet kunnen deelnemen aan de introductieweken beginnen ze hun studie met 1-0 achterstand."
De studentenorganisaties hebben acht tips voor de organisaties van de introductieweken. Zo adviseren zij jongeren die ondersteuning nodig hebben te betrekken bij de organisatie, te kiezen voor toegankelijke activiteiten, voorzieningen en locaties. Ook moeten organisaties duidelijk communiceren over het programma, zorgen voor goede begeleiding en feedback halen om te evalueren wat volgend jaar nog beter kan.