Eigenaar getroffen zaak Overvecht wil harde aanpak Cobra-criminelen: 'Voor 10 euro vuurwerk moet zaak al sluiten'

© RTV Utrecht
Utrecht - Ondernemer Anouar Haki schrok zich zondagochtend wild toen hij ineens uit zijn bed werd gebeld. Er bleek een explosie bij zijn broodjeszaak in de Utrechtse wijk Overvecht te zijn geweest. Waar rook is, is vuur, zullen veel mensen denken. Maar met het criminele circuit heeft Haki naar eigen zeggen niks te maken, hij vermoedt een kwajongensstreek. Hij maakt zich zorgen over de trend dat horecazaken zomaar gesloten kunnen worden na de vondst van een explosief. "Je kunt nu met een stuk vuurwerk van 10 euro een zaak laten sluiten."
De explosie bij de Italiaanse broodjeszaak Panino Fresco aan de Sint Maartensdreef werd veroorzaakt door een stevig stuk vuurwerk - een Cobra blijkt later. Er is een ruit uit de voorgevel van het pand geblazen. "Ik zit vol ongeloof, onbegrip. Dit is gewoon een hele slechte droom", zegt Haki.

'Verkeerd broodje'

Hij baalt natuurlijk flink. Niet alleen vanwege de schade die het pand heeft opgelopen, maar ook van het beeld dat geschetst wordt. "Er wordt veel gecopy-pastet, ook in de media." Haki doelt daarmee op de link die gelegd wordt met criminelen die het op zijn zaak zouden hebben gemunt. "Ik heb geen vijanden. Misschien is het iemand geweest die een verkeerd broodje heeft gekregen of iemand die afgunst heeft. Ik weet het niet."
"Ik ben gewoon een keihard werkende ondernemer. Wij werken "met brood voor ons brood". Daarnaast is er een stichting aan de broodjeszaak verbonden die activiteiten organiseert voor kwetsbare jongeren en ouderen. "Ik heb met niemand problemen."

Criminelen vs ondernemers

Of de zaak van Haki wordt gesloten op last van de burgemeester is nog niet duidelijk, maar het is iets wat vaak wél gebeurt als er een woonhuis, winkel of horecazaak wordt getroffen door een explosie. Ook Haki was daar bang voor. "Tuurlijk, je bent niet alleen bang voor jezelf, maar ook voor het hele team dat achter mij staat. Er worden hier tien gezinnen onderhouden."
De horecaondernemer pleit dan ook voor landelijke regels waardoor het plaatsen van een explosief niet zomaar kan leiden tot een sluiting. "Niet alleen gemeenten, maar ook de landelijke overheid zou moeten kijken: wie zijn nu de echte criminelen en wie zijn de hardwerkende ondernemers? Je kunt nu met een stuk vuurwerk van 10 euro een zaak laten sluiten."

Op beeld

Overigens staat degene die de Cobra bij de Italiaanse broodjeszaak legde goed op beeld. Een van de vele bewakingscamera's hebben de in het zwart gehulde vandaal gefilmd. Een woordvoerder van de politie zegt dat ze nog geen verdachte op het oog hebben. Wel roepen ze eventuele ooggetuigen op zich te melden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in de buurt beelden zijn gemaakt.