Utrechter geëvacueerd uit rampgebied Slovenië: 'Het was echt schrikken'

© Rick van der Zweth
Utrecht - Verschillende regio's in de buurt van de Adriatische Kust worden al wekenlang geteisterd door noodweer. Vandaag werd het noorden van Slovenië getroffen door overstromingen, zware onweersbuien en hevige regenval. Rick van der Zweth uit Utrecht is vandaag geëvacueerd uit het getroffen gebied in Slovenië. "Het is echt schrikken, maar de urgentie ligt bij de mensen die zich in levensgevaar bevinden en dakloos zijn geraakt."
In het noorden van het populaire vakantieland zijn wegen en bruggen ondergelopen en in de berggebieden komen aardverschuivingen voor. Meerdere wegen zijn afgesloten en ook een aantal grensovergangen is dicht. Volgens het Sloveense persbureau STA zitten er ongeveer 16.000 huishoudens zonder stroom. In 24 uur tijd viel in het gebied de hoeveelheid neerslag die doorgaans in een hele maand valt.

Drie mensen, onder wie twee Nederlanders, om het leven gekomen

Bij het noodweer zijn drie mensen om het leven gekomen. Het gaat om een Sloveen op leeftijd en twee Nederlanders van 52 en 20 jaar uit Gouda. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de drie om het leven zijn gekomen.

De Nederlanders maakten volgens het ANP een tocht op de berg Veliki Draski.

Van der Zweth, fractievoorzitter van de PvdA Utrecht, stond met zijn vriendin op een camping in de buurt van Mozirje. Hij vertelt dat het gisteren begon te stormen en er een urenlange regenbui volgde. In de nacht stond de hele camping blank. De tent van het stel stond wat hoger, waardoor de spullen er nog uit gehaald konden worden. Ze zijn vervolgens naar de auto gegaan en hebben daar de rest van de nacht doorgebracht. "We wilden eigenlijk wegrijden, maar dat was niet mogelijk."
Het stel is samen met andere toeristen naar een ander dorp gewandeld. "Door de bergen, met kleine kinderen en de nodige spullen. Er was geen pad en het was drassig." Een schooltje in de buurt doet dienst als opvangplek, maar de Nederlanders hebben inmiddels, net zoals sommige andere getroffen toeristen, een accommodatie gevonden. Ze zitten daar wel op hoogte. "Een kamer op de begane grond is niet te doen. Die overstroomt makkelijk."
Op de kamer in het hostel hopen Van der Zweth, die zijn verhaal soms onderbreekt omdat er reddingshelikopters overvliegen, en zijn vriendin dat het waterpeil weer gaat dalen en dat de auto met de spullen er nog staat. "Daarna rijden we waarschijnlijk naar huis." Het stel neemt in ieder geval een les van de burgemeester mee als bagage: "Sorry voor het weer, maar de natuur doet ons aan wat wij haar hebben aangedaan.’’
Volgens meteorologen zal het noodweer zich ook naar Kroatië en Bosnië verplaatsen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor Slovenië. "Er is een hoog risico dat er meer overstromingen en aardverschuivingen ontstaan", schrijft het ministerie. Reizigers krijgen het advies om om aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen en mediaberichten in de gaten te houden. Het reisadvies blijft ondanks de waarschuwing groen.
© Rick van der Zweth