Grasmat Galgenwaard klaar voor het nieuwe seizoen: 'Alles is vers'

Utrecht - Nog twee keer maaien, de lijnen trekken en dan kunnen de voetballers van FC Utrecht erop. De nieuwe grasmat in de Galgenwaard is zo goed als klaar voor de oefenwedstrijd morgen tegen Espanyol. "We zijn klaar voor het nieuwe seizoen."
Een klaterend applaus vanaf de tribune voor de nieuwe mat, gaat misschien wat ver, zegt field manager Wim Leffelaar die nu al maanden in touw is om het veld speelklaar te krijgen. Maar het is wel de vraag of publiek en spelers weten wat er allemaal gedaan is om zo'n blinkend nieuwe grasmat te krijgen. "Soms zou het wel eens fijn zijn als ze wat meer zouden weten van ons werk. Maar goed, zij focussen zich op het voetbal, wij op het gras."
De oude grasmat was 24 jaar oud en nodig aan vervanging toe. Na de play-offs in juni is de eerste 30 centimeter eruit gehaald, inclusief veldverwarming en drainagesysteem. Nu ligt er een heel nieuw systeem dat is voorzien van de allerlaatste foefjes. Het kan het water afzuigen en daarna van onder uit ook weer "terug laten infiltreren in het veld".
Goede test
Dat het werkt bleek de afgelopen dagen wel, zegt Leffelaar. "Op het moment dat we begonnen met leggen van het gras, begon het met regenen. En vanaf het moment dat de mat erin lag hebben we elke dag 15 tot 20 millimeter water voor onze kiezen gehad. Gelukkig hebben we dit nieuwe drainagesysteem, wat het water af kan zuigen. Dat redt ons wel op dit moment."
Gelukkig is het vandaag wat droger en is het water grotendeels al weer uit de mat. Morgen wordt er nog zeker twee keer gemaaid en dan pas gaan de lijnen op het veld. Dat gebeurt altijd op het laatst. "Want als we maaien, nadat we belijnd hebben, dan druk je eigenlijk de lijnen een bepaalde kant op, waardoor ze niet meer recht op het veld staan. Daarom is dat eigenlijk de laatste bewerking die we altijd doen."
Ingenaaid gras
Op termijn wordt er ook nog kunstgras toegevoegd, maar dat is nog niet gelukt. Dat kunstgras wordt in de mat genaaid met 'een soort grote naaimachine' maar dat kan pas over een paar weken. "Elke vierkante centimeter wordt er een kunstgrasvezel ingenaaid, die is 20 centimeter lang, gaat 18 centimeter de grond in en blijft 2 centimeter boven het maaiveld staan. Dat is puur om de afwatering te verbeteren, want via de plastic vezel loop het water makkelijker naar beneden en je krijgt een veel compacter wortelpakket. De wortels van het normale gras gaan om de kunstgrasvezel heen zitten, waardoor je een heel compacte massa in de toplaag krijgt." Probleem is alleen dat je na het innaaien een week het veld niet meer op kunt. Over een paar weken is daar pas ruimte voor.
Maar zoals het veld er nu bijligt is voor Leffelaar al reden genoeg om een beetje trots te zijn. "Het was niet al te best en nu is het prachtig. De hele uitstraling: er ligt kunstgras rond het veld, de betonplaten zijn vernieuwd, we hebben nieuwe goals, nieuwe netten, alles is vers. Die aanblik is mooi."