Dadergerichte aanpak en digitale meldplicht: KNVB wil van stadions weer plek voor iedereen maken

Utrechtse hooligans gooien vuurwerk naar hun eigen speler
Utrechtse hooligans gooien vuurwerk naar hun eigen speler © Orange Pictures
Utrecht - Bij de KNVB zijn ze klaar met alle ongeregeldheden rondom het voetbal. Als het aan de bond ligt, worden stadions weer plezierige plekken om heen te gaan, waar uit- en thuissupporters kunnen genieten van een dagje weg. Strengere straffen, een digitale meldplicht en een dadergerichte aanpak moeten daar voor zorgen.
Het afgelopen eredivisieseizoen stond bol van de incidenten. Zo ook bij FC Utrecht. In augustus vorig jaar werd in de wedstrijd tegen Ajax een vuurwerkbom op het veld gegooid én maakten supporters oerwoudgeluiden richting Ajax-spits Brian Brobbey. Een week later ging het weer mis, toen FC Utrecht-speler Can Bozdogan tijdens het warmlopen vuurwerk naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Het liep met een sisser af.
Het moet afgelopen zijn met dat soort incidenten, vinden onder meer de KNVB, gemeenten, politie en ook de betaald voetbalclubs zelf. Daarom zijn die organisaties met een plan van aanpak gekomen voor het komende voetbalseizoen. Zij stellen dat slechts een kleine groep verantwoordelijk is voor de ongeregeldheden en dat die groep dus ook gestraft moet worden.

Digitale meldplicht

Momenteel wordt er door de KNVB of door gemeenten en politie vaak gegrepen naar collectieve straffen, zoals een verplichte buscombi naar uitwedstrijden, het sluiten van supportersvakken of zelfs het helemaal weren van supporters. Voortaan willen de betrokkenen actiever de raddraaiers opsporen en hen straffen, bijvoorbeeld met een stadionverbod of door hen juridisch te vervolgen.
Een van de manieren waarop dat moet gebeuren, is door betere identificatie van daders via camera's en digitale volgsystemen. Volgens de KNVB zorgen technologische ontwikkelingen ervoor dat dat steeds makkelijker kan.
Verder is het de bedoeling dat er eind dit jaar een digitale meldplicht komt voor personen met een stadionverbod. Daarbij moet iemand met een stadionverbod zijn locatie via een app aan de politie doorgeven. Het moet ervoor zorgen dat mensen die eigenlijk niet in het stadion horen, daar ook niet binnen komen.

'Een bekertje'

Bij de supportersvereniging van FC Utrecht hebben ze de ontwikkelingen op het gebied van supporters natuurlijk ook meegekregen. "Het is iets wat al langer gaande is", zegt voorzitter Teun den Hartog. "Zeker na alle voorvallen van het afgelopen jaren. Wat ons betreft is het goed dat er duidelijke regels zijn met duidelijke consequenties."
Toch plaatst hij ook een kritische noot. Hoe het vorig jaar ging, was volgens hem niet de juiste oplossing. Wedstrijden werden toen tijdelijk gestaakt bij ieder voorwerp dat op het veld belandde. Als dat een tweede keer gebeurde, werd de wedstrijd definitief gestaakt. "Dat een wedstrijd werd gestaakt bij een bekertje op het veld, vond ik belachelijk. Maar als je iets fout doet, doe je iets fout en moeten er consequenties zijn."
Met het verscherpte cameratoezicht kan Den Hartog prima leven. "Dat zijn we in Utrecht al gewend. Hier hangt al jaren een goed camerasysteem", vertelt hij. Om de nieuwe maatregelen te laten werken, is het volgens hem het belangrijkst dat die voor iedereen duidelijk zijn. "Dan weet iedereen waar die aan toe is."

Individuele overlastgevers

Naast de club, voetbalbond en supporters is ook de gemeente Utrecht nauw betrokken bij de samenwerking. Waar Utrecht overlastgevers in het stadion aan wil pakken, ligt die verantwoordelijkheid buiten het stadion voornamelijk bij de burgemeester en de driehoek. Ook de gemeente laat weten zich daarbij zoveel mogelijk te willen richten op de daders, in plaats van het collectief. "We pakken hierbij zo veel mogelijk de individuele overlastgevers aan, zodat we onschuldige supporters niet straffen", vertelt een woordvoerder.