Oproep aan tuinbezitters: haal hooikoortsplant alsemambrosia weg

© ANP
Provincie Utrecht - Vijf organisaties roepen tuinbezitters op alsemambrosia te verwijderen. Deze exotische plant veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten. Omdat de plant tot in oktober bloeit, wordt het hooikoortsseizoen met zeker twee maanden verlengd.
De zaden van de plant komen in tuinen terecht via vogelvoer, zeggen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, kennisorganisatie FLORON, het Leids Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en Pollennieuws/Flora van Nederland.
Wie de plant uit zijn tuin haalt moet handschoenen aan doen, want de alsemambrosia kan ook huidklachten veroorzaken. Als de plant al bloeit is het tevens aan te raden een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen, zegt de NVWA. Uitgetrokken planten moeten met het restafval weggegooid worden en mogen niet in de gft-bak. Op de site van FLORON is informatie te vinden over het herkennen van echte alsemambrosia.

Opmars

Alsemambrosia gaat in augustus bloeien en verspreidt dan grote hoeveelheden sterk allergene pollen. De plant is al een aantal jaren bezig aan een opmars in Nederland. De vijf instituten roepen al een paar jaar op groeiplaatsen van alsemambrosia te melden, zodat de planten weggehaald kunnen worden. Vorig jaar bleek dat 60 procent van de honderden meldingen uit particuliere tuinen kwam, waar beheerders van openbaar groen dus niks aan kunnen doen.
Tegenwoordig geldt een verbod op zaden van alsemambrosia in vogelvoer vanwege de ernstige nadelen van deze plant. Maar de zaden kunnen wel veertig jaar kiemkrachtig blijven, zodat de plant toch opkomt in de tuin.