Student (22) verdacht van meerdere verkrachtingen in Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een 22-jarige student wordt ervan verdacht dat hij drie vrouwen heeft verkracht in Utrecht. Dat zou zijn gebeurd tussen januari 2022 en februari 2023. De man zit sinds dit voorjaar vast. Omdat hij in september zijn studie wil hervatten, hoopte de verdachte zijn proces in vrijheid te kunnen afwachten, maar de rechter besliste vandaag dat zijn voorarrest niet wordt opgeheven.
"Ik word verdacht van heftige dingen", zegt de 22-jarige Van Z. tegen de rechter in de Utrechtse rechtbank. De belangrijkste vraag die de rechter vandaag moet beantwoorden is of de voorlopige hechtenis van de student kan worden beëindigd. Van Z. wil zijn studie weer oppakken. Dat gaat volgens zijn advocaat niet in de gevangenis, maar wel grotendeels vanuit zijn ouderlijk huis. Alleen voor tentamens zou hij mogelijk naar de Uithof moeten. Volgens de advocaat van Van Z. is het contact met slachtoffers op die manier zoveel mogelijk beperkt.
Van Z. zit inmiddels vijf maanden vast in een Rotterdamse gevangenis. "De andere jongens daar zitten vast voor drugs of wapens", vertelt de verdachte. Hij voelt zich een buitenbeetje. In de rechtszaal draagt hij een gestreept overhemd. "Zoiets als dit zullen de jongens daar niet dragen bijvoorbeeld." Toch heeft hij tot zijn eigen verbazing een ritme gevonden tussen de gevangenismuren.
Uit een psychologisch rapport blijkt volgens zijn advocaat dat Van Z. uit een normaal gezin komt. "Hij heeft normen en waarden meegekregen." Alcoholgebruik en de cultuur bij het studentencorps hebben mogelijk een rol gespeeld in de zaak, staat volgens de advocaat in het rapport. Dat deel van het studentenleven moet dan ook worden losgekoppeld. "Ik vraag niet om een schorsing om naar de club te gaan en biertjes te drinken, maar om te schorsen om zijn opleiding te volgen."

Belang van slachtoffers

"Het leven van de verdachte staat bijna stil", bevestigt de officier van justitie. Hij begrijpt de persoonlijke belangen van Van Z. om vrij te komen, maar de belangen van de slachtoffers wegen wat hem betreft zwaarder. "Ik weet dat andere levens helemaal stilstaan, die op een hele andere manier zijn getroffen dan de verdachte."
Na overleg besluiten de rechters dat de 22-jarige voorlopig blijft vastzitten. "We hebben grondig nagedacht", zegt de voorzitter van de rechtbank. Verkrachting is een zware verdenking, bovendien vreest de rechter voor maatschappelijke onrust als Van Z. wordt vrijgelaten. "Het zit hem ook echt in de bescherming van de aangeefsters." Wat ook meespeelt: in het strafdossier is sprake van andere meldingen tegen Van Z., waar geen aangifte van is gedaan.
Van Z. wordt onder meer verdacht van drie verkrachtingen van verschillende slachtoffers van inmiddels 19, 20 en 21 jaar. In twee gevallen waren de vrouwen onder invloed van alcohol of andere bedwelmende middelen. De verdachte zegt dat hij overtuigd was dat de vrouwen het zelf ook wilden. "Ik lees dat ik over grenzen ben gegaan, dan spijt me dat. Dat is echt niet leuk om over jezelf te lezen."
Uit een met de hand geschreven verklaring leest Van Z. voor zich te realiseren dat seks toentertijd niks voor hem betekende. "Maar daarbij ging ik voorbij aan het punt dat het voor anderen wel wat betekende. Het is belangrijk dat beide partijen daar overeenstemming in hebben."
In oktober zal de rechtbank zich opnieuw over de zaak buigen.