Bart is wijkagent én keeperstrainer van WK-winnende waterpolosters: ‘Ongekend mooi dat ze goud wonnen’

Bart Pol met Laura Aarts (midden) en Sarah Buis (rechts)
Bart Pol met Laura Aarts (midden) en Sarah Buis (rechts) © Privéfoto
Utrecht - Bart Pol (34) is maar wat blij dat de Nederlandse waterpolosters met 'zijn' keepsters, onder wie Sarah Buis uit De Bilt, vrijdag het wereldkampioenschap waterpolo in Japan wonnen. Want hoe hard de vrouwen ook trainden, op zo'n toernooi moeten ze het maar net waarmaken. De trainer weet hoe dat is, want voordat hij overstapte naar de politie keepte hij zelf op hoog niveau.
Jarenlang speelde Pol in de eredivisie, maar hij raakte geblesseerd. "Toen koos ik ervoor om aan mijn maatschappelijke carrière te werken en begon ik aan de politieopleiding." Even focuste hij zich helemaal op het politiewerk. "Tot de kans voorbij kwam om keeperstrainer te worden."
Dat was in januari dit jaar. En er stond gelijk wat bijzonders op het programma. Namelijk het wereldkampioenschap in Fukuoka, Japan. Daar wonnen de Nederlandse vrouwen afgelopen vrijdag de finale van Spanje. In de zinderende finale wist oranje na strafworpen de wedstrijd te beslissen.
Pol: "We wisten dat we een heel sterke selectie hadden, maar op zo'n toernooi moet alles net op het juiste moment eruit komen. En dat lukte. Dat was natuurlijk ongekend mooi." Het was een spannende wedstrijd, vindt Pol. "We speelden eerder tegen Spanje. Die wedstrijden wonnen we allebei, maar beide met één doelpunt verschil. We wisten dus dat het heel close zou zijn en bereidden ons daar op voor."

Olympische Spelen

Met deze overwinning is het ticket voor de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs binnen. "Dat is natuurlijk het hoogst haalbare. Iedere sporter droomt daarvan, ook de meiden. Dat is de plek waar ze willen presteren." Dat de vrouwen verzekerd zijn van een ticket voor de Olympische Spelen haalt dan ook een hoop druk van de ketel zegt Pol. "Nu kunnen wij gaan bepalen waar we de focus op leggen, en hoe we gaan trainen en voorbereiden. Om daar een prestatie neer te zetten zou een absoluut hoogtepunt zijn. Maar eerst hebben de meiden vier weken vakantie."
De vaardigheden die ik als trainer opdoe, komen ook bij de politie van pas
Bart Pol, wijkagent en keeperstrainer
Pol zelf staat over twee weken weer klaar als wijkagent in het centrum van Utrecht. Hoe combineert hij dat met zijn onregelmatige werk als keeperstrainer? "Door goede afspraken te maken met beide partijen. Ik vraag het waterpoloschema zo ver mogelijk van te voren aan en daar passen ze de roosters bij de politie op aan."
De steun die hij van de politie krijgt, is onmisbaar, benadrukt Pol. "Zij zien ook dat dit een mooie kans is voor mijn ontwikkeling, een soort opleiding. Bij de dames ben ik natuurlijk veel bezig met coachen, aansturen en het trainen van een specifieke rol binnen het team. Die vaardigheden komen ook weer bij de politie van pas, zeggen ze binnen de organisatie."