De Parade week 2: literaire dansmoves van de boyband

Martin Rombouts is een van de literaire boys in de Boyband.
Martin Rombouts is een van de literaire boys in de Boyband. © Utrecht
Utrecht - Inmiddels is de Parade in Utrecht al lekker op dreef. Vanaf deze week zijn er twee nieuwe acts te zien met Utrechtse artiesten. Adriaan van Discotheek wordt gespeeld door de Literaire Boyband. Theatermaker Martin Rombouts (winnaar De Slimste Mens 2023) is een van de vijf leden van de boyband. Schuilend voor de regen onder een parasol vertelt hij: "We zijn eigenlijk vijf schrijvers en schrijvers horen helemaal niet op een podium thuis maar wij vinden het zo leuk om te doen. Er zijn trouwens wel choreografen aan te pas gekomen om onze dansmoves te perfectioneren."
"De voorstelling gaat over wat de reden zou zijn om uit de boyband te stappen. Elk van ons heeft een eigen persoonlijkheid. De een gaat eruit omdat hij een kind krijgt, de ander omdat hij het muzikale niveau te laag vind . Ikzelf wil eruit stappen omdat ik natuurlijk veel te slim ben voor zoiets als een boyband", zegt Martin.
Martin Rombouts is een van de literaire boys in de Boyband

Druiventeler

Martin is een bekende Nederlander geworden sinds hij vorig jaar meedeed aan De Slimste Mens én won. Hoe kijk je daarop terug eigenlijk? "Om de slimste mens te winnen moet je heel veel geleerd hebben en al die tijd op internet en in de bibliotheek zitten, daar kom je heel veel willekeurige dingen te weten. Schrijvers zijn ook vaak mensen die heel specifiek heel diep in onderwerpen duiken omdat ze dan bijvoorbeeld een verhaal willen schrijven over een druiventeler en dan alles lezen over een druiventeler. Een aantal van die kleine obsessies die ik dan als schrijver heb kwamen toevallig terug in de vragen bij De Slimste en dat heeft wel geholpen."
Het weer zit niet mee deze week voor de Parade maar dat mag de pret niet drukken. Bezoekers lijken zich niet zoveel aan te trekken van het natte weer. Martin: "Onze tent in Utrecht heeft dubbel zeil aan de bovenkant dus we hebben eigenlijk een van de droogste tenten van de hele Parade. Mensen die een beetje natte haren krijgen proberen we toch onze tent in te trekken. De Parade is een hele spannend plek. Je moet je voorstelling echt verkopen aan de mensen die hier op het terrein lopen en dagelijks speel je wel 3 of 4 keer. Dat maakt dat je veel leert hier."
De Literaire Boyband is een schrijverscollectief mét dansmoves en bestaat naast uit dichter en theatermaker Martin Rombouts, dichter Wout Waanders (Buddingh’ Prijs 2021), muzikant Laurens van de Linde (LRNS), theatermaker Koen Frijns (Frino) en striptekenaar Jelko Arts. De Boyband is te zien op 3 t/m 8 aug op het Paradeterrein.
Patsy Kroonenberg is een ander Utrechts talent dat onder begeleiding van Hendrik de Pecker een tragikomische voorstelling speelt: Totale Treurnis. Ingrediënten zijn allerhande ergernissen zoals een kapotte paraplu, stoelen die bezet worden gehouden door handdoeken in het zwemparadijs, mannen met kompas tattoos en misschien wel de voorstelling zelf. Totale Treurnis is te zien op 3 t/m 8 aug in de Kleine Bruidschat op het Paradeterrein.
De literaire boyband maakt literatuur om doorheen te gillen
De literaire boyband maakt literatuur om doorheen te gillen © Diederick Bulstra Photography