Universiteit Utrecht herdenkt overleden rector magnificus Hans van Ginkel (83): 'Verdrietig, maar dankbaar'

© Ivar Pel
Utrecht - Verdrietig, maar "met grote dankbaarheid" maakt de Universiteit Utrecht bekend dat oud-rector magnificus Hans van Ginkel vorige week is overleden. Van Ginkel gaf van 1986 tot 1997 leiding aan de Universiteit Utrecht. Daarmee was hij de langstzittende rector magnificus die het instituut ooit heeft gehad.
Van Ginkel werd in 1940 geboren op Sumatra en bracht de eerste jaren van zijn leven door in een Japans gevangenenkamp. Na de oorlog keerde zijn familie terug naar Nederland. Daar ging hij naar de HBS en schreef hij zich als student in bij het Geografisch Instituut. Dat leidde eind jaren 60 tot een baan bij de Universiteit Utrecht. Hij was daar om te promoveren, maar gaf toen nog vooral les. "De studenten waren daar niet rouwig om, Van Ginkel was een uitstekende en geliefde docent", aldus de universiteit in een In Memoriam.
Uiteindelijk promoveerde Van Ginkel cum laude af in 1979 af met een studie naar wonen in de Randstad. Daarna gaf hij als rector magnificus leiding aan het Utrechtse kennisinstituut. In 1997 benoemde VN secretaris-generaal Kofi Annan hem tot rector van de United Nations University in Tokio, wat hij uiteindelijk tien jaar zou doen. In 2008 accepteerde hij een gasthoogleraarschap aan de faculteit Geowetenschappen over 'Sustainable urban futures'.
Op 27 juli overleed Van Ginkel. De Universiteit Utrecht zegt hem "in grote dankbaarheid" te blijven herinneren. Van Ginkel is 83 jaar oud geworden.