Annemarijn doet mee aan Wereldspelen voor Kleine Mensen: 'Wij zijn geen attractie'

© Esther Meijer
Utrecht - De World Dwarf Games vormen het grootste internationale sportevenement voor atleten die kleiner zijn dan 1,50 meter. Annemarijn van Dalen uit Utrecht is een van de honderden deelnemers aan het toernooi in Keulen. Het doel, naast sporten, is de emancipatie vergroten van mensen die 'toevallig' klein van gestalte zijn.
"Dit sportevenement neemt kleine mensen serieus. Wij krijgen hier de mogelijkheid om alles uit onszelf te halen, zonder dat we een prestatie hoeven te relativeren", vertelt student Annemarijn van Dalen (23) uit Utrecht. Dat geeft zelfvertrouwen en draagt bij aan de emancipatie van kleine mensen volgens Van Dalen. "Ik hoef mezelf niet uit te leggen of te verdedigen, hier kan ik gewoon 'zijn'."
Wij zijn geen attractie, wij zijn ook mensen
Annemarijn van Dalen
Dat is in het dagelijkse leven niet altijd het geval. "Ik word vaak aangestaard en dat blijft confronterend. ‘Die ene jongen keek jou echt aan alsof je een of ander exotisch dier was', zei mijn huisgenoot een keer toen we een festival bezochten. Uiteraard probeer ik me er niks van aan te trekken, maar het feit dat ik er bij stil sta, voelt al aan als een inbreuk in mijn vrije doen en laten. Wij zijn geen attractie, wij zijn ook mensen.”

Filmen en aaien

Maar zelfs tijdens het sportevenement heeft ze gezien hoe teamgenoten worden lastiggevallen door voorbijgangers. “Het filmen, aaien en aanraken is niet overdreven, maar zit ingebakken in onze dagelijkse realiteit. De afgelopen dagen is dit al meerdere keren gebeurd bij een aantal atleten."
Deze situatie onderschrijft het belang van een sportieve competitie op een gelijkwaardig speelveld voor kleine mensen zegt Van Dalen. Namens de Belangenvereniging van Kleine Mensen is ze Chef de Mission van Team Nederland. "Het evenement is niet zoiets als de Olympische Spelen voor Kleine Mensen. Als je kunt en wilt sporten en aan de classificatie-eisen voldoet, mag je in principe meedoen. Er is geen kwalificatie of benodigd sportniveau. Uiteraard wint uiteindelijk de sterkste atleet, maar iedereen krijgt een kans om te sporten op ooghoogte."

De World Dwarf Games - Wereldspelen voor kleine mensen - zijn een internationale competitie voor atleten die door medische oorzaak kleiner zijn dan gemiddeld. Kleine mensen kunnen dankzij deze spelen op internationaal niveau sporten. Om de vier jaar worden de spelen gehouden op locaties over de hele wereld.

Het is wereldwijd het grootste sportevenement voor mensen onder de 1.50 meter die om medische redenen klein zijn. De achtste editie is begonnen op 28 juli en duurt nog tot en met 5 augustus 2023 op de Deutsche Sport Hochschule in Keulen. Meer dan 500 atleten uit meer dan 20 landen van alle leeftijden en niveaus nemen deel aan verschillende teamsporten en individuele sporten.

Dubbele scoliose

Haar hele leven wordt Van Dalen al dolgelukkig van sport. In haar jeugd deed ze jarenlang aan korfbal, maar op haar vijftiende stopte ze daar mee toen ze het plezier erin verloor. "Ik merkte dat ik niet meer werd beoordeeld op mijn sportieve kwaliteiten, maar enkel op mijn lengte. Toen er op mijn 13e een plek vrijkwam in de selectie, mocht ik met een teamgenoot een paar weken trainen om deze plek. Na keihard trainen, koos de coach voor de teamgenoot met de reden dat zij langer is. Huilend fietste ik naar huis. De valse hoop die ik had gekregen, deed zoveel pijn.”
Het was nog maar de vraag of Van Dalen mocht deelnemen aan het sportevenement in Keulen. Zonder een volledige diagnose werd ze aangemerkt als 'toevallig' klein en dan mag je niet meedoen met de Wereldspelen. "Mijn syndromen zijn al bekend sinds mijn 4e, maar het symptoom 'short stature' ontdekte ik pas in mei. Er vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Ik ben nu 1.45,5 meter lang en mijn gehele bouw is compacter. Alsof ik in de droger heb gezeten."
Er volgde een enorme ontlading toen na vier jaar bleek dat ze toch mocht meedoen aan het sporttoernooi vertelt Van Dalen geëmotioneerd. “Het is heel bijzonder om er nu echt bij te horen en omringd te zijn door mensen die hetzelfde zijn. Natuurlijk heeft iedereen een andere soort groeistoornis, in Nederland ben ik zelfs de enige persoon met het syndroom dat ik heb."
Het Nederlandse damesvoetbalteam na de poulefasewinst tegen voormalig wereldkampioen Australië.
Het Nederlandse damesvoetbalteam na de poulefasewinst tegen voormalig wereldkampioen Australië. © Rien Timmer
Naast haar rol als chef de mission voor team Nederland doet de 23-jarige sportieveling mee aan basketbal, voetbal en volleybal. Toen het Wilhelmus klonk bij de openingsceremonie stonden bij Van Dalen de tranen in haar ogen. "Ik heb zó lang naar dit moment toegeleefd. Deze hele ervaring is enorm overweldigend op een goede manier. Ik was vrijdagavond fysiek niet in staat om te slapen, ik zat zo vol adrenaline."
Het volleybaltoernooi van afgelopen zaterdag heeft ze op slechts twintig minuten slaap gespeeld. "Toch hebben we mooi de kwartfinale gehaald. En na de winst in de halve damesvoetbalfinale werd ik zo emotioneel. Hier alsnog mogen en kunnen staan met de meiden en samen deze prestaties leveren, is extra bijzonder voor mij.”

Brug bouwen

De lengte van kleine mensen maakt hen niet bij voorbaat een zielig slachtoffer of een inspirerende held volgens Van Dalen. “We zijn gewoon klein, dat is een feit. Het zou fijn zijn als iedereen dat zo gaat zien, want verder zijn wij net zoals de rest. Ik wil geen respect puur omdat ik besta."
Ze denkt dat de World Dwarf Games een positieve bijdrage leveren aan potentiële deelnemers, omdat het een veilige omgeving biedt om sporten te proberen zonder drempels van vooroordelen of ontoegankelijkheid. "Het bouwt een brug en het vertrouwen om in je eigen land verder te gaan in een nieuw ontdekte sport. De veiligheid en geborgenheid van de gemeenschap is hier sterk aanwezig. Het voelt heel bevrijdend om hier te zijn”, aldus Van Dalen.
De Nederlandse vrouwen zijn door naar de finales. Vrijdag spelen zij de basketbalfinale tegen Australië en zaterdag de voetbalfinale tegen Duitsland. Deze week zijn verschillende wedstrijden te bekijken via online livestreams van het sporttoernooi.