'Helft geneeskundestudies denkt aan afschaffen cum laude'

Utrecht - De helft van de geneeskundeopleidingen in ons land denkt erover om geen cum laudes meer uit te delen, of zijn daar zelfs al mee gestopt. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs alle UMC's in Nederland, waaronder UMC Utrecht. Het uitdelen van een beperkt aantal cum laudes zou de onderlinge concurrentiestrijd tussen studenten verder aanwakkeren, is de gedachte.
De betreffende UMC’s hopen vooral de prestatiedruk onder geneeskundestudenten te verminderen met de maatregel. Die is op dit moment hoog, schrijft de krant. Zo zouden studenten in het Utrechtse ziekenhuis geen feedback durven te vragen tijdens hun coschappen.
"Ze zijn bang dat zo’n vraag wordt gezien als twijfel, en dat dit uiteindelijk resulteert in een lager cijfer en dus geen cum laude. Die angst staat het leerproces in de weg", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.
Verder loopt zeker een kwart van de bachelorstudenten en coassistenten een hoog tot zeer hoog risico op een burn-out, bleek begin dit jaar uit onderzoek van belangenorganisatie De Geneeskundestudent.
'Nadruk op leren in plaats van presteren'
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het een goede zaak dat de helft van de geneeskundeopleidingen af wil van het uitdelen van cum laudes. "Hiermee kunnen we afstappen van het onderwijs als cijferfabriek, waarin slechts studenten met de hoogste cijfers komen bovendrijven", zegt voorzitter Demi Janssen. "We willen de nadruk leggen op leren, in plaats van op presteren."
Ook hoopt de studentenorganisatie dat het afschaffen van cum laude ervoor zorgt dat geneeskundestudenten eerder feedback durven te vragen. Volgens Janssen schiet je als opleiding je doel voorbij als studenten dat niet durven.