De Parade in Utrecht is begonnen: 'Ik denk dat het in één keer losbarst'

© Hannah Cammeraat / RTV Utrecht
Utrecht - Het 'enige rondreizende theaterfestival ter wereld' dat elk jaar door het land toert is weer neergestreken in Utrecht. Meerdere voorstellingen zijn al uitverkocht en het is zelfs droog op de vertrouwde locatie in het Moreelsepark. Vanavond om 18:00 uur is de aftrap van de Parade, en de organisatie heeft er zin in. "Ik denk dat het zo in één keer losbarst."
Het festival met theater en muziek in circustenten en de iconische draaimolen omringd met eettentjes heeft veel vaste elementen, maar is ook in elke stad anders. Zo komt de Parade al lang in Utrecht, en is de locatie echt uniek volgens van Nadine van Pinxteren van de organisatie. "We staan middenin het centrum, dus je kan hier eigenlijk niet om ons heen. Maar het Moreelsepark is wel klein, en met bomen, dus daardoor blijft het hier altijd lekker gezellig en vol."

Utrechtse talenten en tips

Daarnaast proberen ze ook met lokale makers samen te werken. Dat levert ook op de Utrechtse editie veel lokaal talent op. Van Pinxteren noemt een paar voorbeelden: "Martin Rombouts, onderdeel van de Literaire Boyband komt uit Utrecht, Raf Stekelenburg en Joep Hendrikx van de Poezieboys. Dus Utrecht is goed vertegenwoordigd hier."
Heeft Nadine nog favorieten of tips? "Er staan meer dan 50 acts, dus dat is wel heel moeilijk kiezen. Ik vind Kim Karssen en eigenlijk alles wat zij maakt heel leuk. Haar nieuwe voorstelling gaat hier in première, dus daar ben ik heel benieuwd naar. En later komen Reindier en zijn vriend nog met een hele goede show. Hij is ziek geweest en ze vertellen hoe ze er op een positieve manier mee om zijn gegaan."
De eerste bezoekers lopen het festivalterrein op.
De eerste bezoekers lopen het festivalterrein op. © Hannah Cammeraat / RTV Utrecht

Niet van suiker

Het festival duurt 17 dagen en ondanks de droge start, heeft de Parade geen al te beste weersverwachting. Toch mag dat de pret niet drukken. "Dat maakt voor de Parade niet zoveel uit, mensen komen toch wel", zegt van Pinxteren.
Als je in het weekend wil, zou ik wel de tip willen geven om vast van te voren je kaartjes te kopen.
Nadine van Pinxteren
In Den Haag zijn er records verbroken in hoeveel mensen er waren en het aantal tickets dat is verkocht. Hoopt van Pinxteren op een nieuw record in Utrecht? "Natuurlijk, maar Utrecht is altijd heel constant geweest. Dus ik verwacht eigenlijk een beetje hetzelfde als vorige jaren."
Voor eenieder die nog geen kaartje heeft bemachtigd: niet getreurd. Er zijn nog kaarten voor veel voorstellingen en ook zonder kaartje kan je op de bonnefooi vaak nog wel ergens heen. Zeker doordeweeks. "Op vrijdag en zaterdag is het heel druk, dus als je in het weekend wil, zou ik wel de tip willen geven om vast van te voren je kaartjes te kopen."