Sandra is 'moeder' van de hele Amsterdamsestraatweg: 'Alle eilandjes verbinden'

Utrecht - 'Straatwegmoeder' Sandra Wermuth (62) staat voor een flinke uitdaging: de 250 ondernemers langs de kilometerslange Amsterdamsestraatweg in Utrecht bij elkaar brengen. Alleen dan kan er écht worden meegepraat over de herinrichtingsplannen van de gemeente én werk worden gemaakt van wat "de beste en mooiste winkelstraat van Utrecht" moet worden.
De Amsterdamsestraatweg, onder veel Utrechters bekend als 'de ASW', loopt van het Utrechtse Paardenveld naar Maarssen. Van hippe koffiebar tot afhaalrestaurant en van telefoon- tot kledingzaak: bijna alles kan je er vinden. "Een hele gezellige straat is het." Zo omschrijft Sandra haar 'stroatsie'. En zij kan het weten: ze woont al bijna dertig jaar in een van de zijstraten en is sinds een klein jaar de 'straatwegmoeder'.
"Zullen we daarheen gaan?", vraagt Sandra terwijl ze in de richting van het Julianapark wijst. "Dat stukje Straatweg krijgt vaak minder aandacht." Onderweg let Sandra op van alles: hoe de fietsen erbij staan, hoe hard er wordt gereden en welke zaak dicht is vanwege eigenaren die met vakantie zijn. Ondertussen begroet ze voorbijgangers enthousiast. "Hé, hoe is-ie? Ik kom later nog wel even kletsen!" Sandra vat het samen: ze is er voor iedereen, maar vooral voor de ondernemers.
Drugsonderzoeken en invallen
In de 27 jaar dat Sandra in deze buurt woont heeft ze veel zien veranderen. Ten goede, zegt ze. "Historisch gezien is de Amsterdamsestraatweg wel eens negatief in het nieuws gekomen." Sandra doelt op berichten over drugsonderzoeken, invallen en problemen met de verkeersveiligheid. Maar volgens haar is dat nu allemaal een stuk minder. Bovendien is het winkelaanbod verbeterd. "Kappers, metaalzaken, grote winkelketens, restaurantjes… Er is hier zo veel dat je eigenlijk de stad niet in hoeft."
Die aantrekkingskracht van de Amsterdamsestraatweg is tegelijk het probleem. Want van al die 250 winkeliers gaan de meesten hun eigen gang. "Elke winkel heeft zo'n specifieke doelgroep, iedereen zit toch een beetje op zijn eigen eilandje." Daar hoopt Sandra dus verandering in te brengen. Om te beginnen door ze lid te laten worden van de ondernemersvereniging, de ASW030, door wie ze in oktober werd gevraagd als straatwegmoeder.
Om te kijken hoe Sandra dat doet, liepen we een middag mee:
Sandra is de 'moeder' van de hele Amsterdamsestraatweg.
'Zieltjes winnen'
Rondkijkend en op haar gemak loopt Sandra verder, richting de kruising van de ASW met de drukke Marnixlaan. Een stukje verderop doet een man in kluskleren de deur op slot van een zaak die verbouwd wordt. Het toekomstige uithangbord staat binnen op de grond en een pallet ligt voor de deur. "Hi", roept Sandra terwijl ze met uitgestrekte hand op hem afloopt. "Gaan jullie binnenkort open?" Ze legt uit wie ze is en wat ze doet, contactgegevens worden uitgewisseld.
"Zieltjes winnen", noemt Sandra dat grappend. Op dit moment zijn zo'n 75 van de 250 ondernemers uit de straat lid van de vereniging. Maar hoe meer winkeliers de vereniging vertegenwoordigt, hoe sterker het in haar schoenen staat. Bijvoorbeeld bij het organiseren van evenementen en in gesprekken met de gemeente.
We gaan hier de beste en mooiste winkelstraat van Utrecht maken.
Dat kan de komende tijd nog goed van pas komen. De Amsterdamsestraatweg gaat begin 2024 flink op de schop voor een grootschalige herinrichting. De straat moet groener, veiliger en fietsvriendelijker. De maximumsnelheid voor auto's gaat naar 30 kilometer per uur en autoparkeerplaatsen maken plaats voor onder andere fietsenrekken. In hoeverre de ondernemersvereniging daar nog haar stempel op wil en kan drukken, valt te bezien. Inspraak op het voorlopig ontwerp was mogelijk tot afgelopen oktober.
Het is Sandra's doel om ondernemers te verbinden, maar ondertussen kent ze bijna de hele straat. Nogal een prestatie als je bedenkt dat de ASW in totaal zo'n vijf kilometer lang is. Alles om van de ASW "de beste en mooiste winkelstraat te maken van Utrecht". Toch is ze in haar optiek weinig veranderd sinds ze de rol van straatwegmoeder op zich nam. "Ik ben niet anders over straat gaan lopen sinds ik dit doe", zegt ze lachend. "Want zo ben ik altijd al. Deze rol is me echt op het lijf geschreven."
