Enquête: medewerkers openbaar vervoer voelen zich vaker onveilig

Archief.
Archief. © Paul Dijkstra, ANP
Utrecht - Mensen die werken in treinen, bussen, trams en andere vormen van het openbaar vervoer voelden zich in 2022 vaker onveilig dan in de jaren ervoor. Dat blijkt uit een enquête onder ov-medewerkers. Daaruit komt naar voren dat er voor het eerst in jaren een stijging is in het aantal medewerkers dat tijdens hun werk te maken kreeg met bedreigingen, mishandelingen, pesten of spugen.
De tweejaarlijkse personeelsmonitor vroeg mensen die in het openbaar vervoer werken naar hun ervaringen in 2022. Het ging onder meer om medewerkers van de NS, Arriva, Qbuzz, de RET uit Rotterdam en de GVB uit Amsterdam. Zij gaven de sociale veiligheid een 6,1. In 2020 was dit 6,7.
In een brief aan de Tweede Kamer ging staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag wat verder in op de resultaten van de enquête. Heijnen: "Helaas zijn er te veel incidenten met agressief en gewelddadig gedrag tegenover personeel en andere reizigers in het openbaar vervoer. Dit soort gedrag is onacceptabel en mag niet worden getolereerd."

Oorzaken toename incidenten

Volgens Heijnen noemen mensen in de ov-sector verschillende redenen voor de toename in het aantal incidenten. Zo zouden mensen eerder agressief worden door 'algemene normvervaging en verharding in de maatschappij'. Maar er zijn ook andere redenen, zegt de staatssecretaris. Medewerkers zien vaker mensen die problemen hebben met het betalen van een kaartje. Daarnaast zijn er meer verwarde mensen in treinen, bussen en trams. En, zegt Heijnen, "als vierde ziet de ov-sector het structurele karakter van incidenten rondom AZC-gerelateerde locaties, waarbij overlast en criminaliteit door asielzoekers in 2022 net als het aantal bewoners in de opvang is toegenomen."