Nieuw gras in Galgenwaard: 'Bestaande opbouw wordt helemaal vervangen'

© Wim Leffelaar
Utrecht - Stadion Galgenwaard krijgt nieuw gras en vandaag werden de eerste zoden gelegd. De thuishaven van FC Utrecht krijgt de komende weken een make-over, waarbij druk wordt gewerkt aan een nieuwe en hypermoderne grasmat.
Het onder handen nemen van de grasmat was hard nodig, vertelt field manager Wim Leffelaar. "De oude grasmat was 24 jaar oud, dus werd het tijd voor een nieuwe." Het verse gras komt uit het Limburgse Heythuysen, waar vaker graszoden worden afgenomen voor voetbalstadions. "Daar zit een bedrijf dat matten levert voor de stadions, ook in en buiten Europa."
De eerste werkzaamheden in Galgenwaard zijn na de play-offs van start gegaan. "Na het voetbalseizoen zijn we begonnen met afgraven van de bovenste 30 centimeter. Daarna hebben we de veldverwarming en drainage verwijderd. De bestaande opbouw wordt helemaal vervangen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
© Wim Leffelaar

Opslaan regenwater

Het systeem dat nu wordt geïnstalleerd, is voorzien van de allerlaatste foefjes, aldus een trotse Wim Leffelaar. "Het kan het water afzuigen en daarna ook terug laten infiltreren in het veld. Het regenwater wordt opgeslagen in een bassin. Dat kan daarna weer worden gebruikt. Dat is veel efficiënter dan dat je het gras van boven zou beregenen."
Aan de make-over van de nieuwe grasmat wordt met ongeveer 30 mensen gewerkt. "Daarna moet het dagelijks door vier mensen worden onderhouden."

Werkzaamheden

Op 5 augustus moeten alle werkzaamheden klaar zijn. Dan speelt FC Utrecht een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Spaanse club Espanyol. "We zijn nu bijna op de helft met de werkzaamheden. Vandaag zijn er zeven vrachtwagens deze kant op gekomen en morgen komen er nog acht."
Leffelaar verwacht dat de grasmat morgenmiddag erin ligt. "Dan ligt het er helemaal in en gaan we ook belijnen. Er komen ook nieuwe goals dus die moeten geplaatst worden. Het is een volwassen grasland, dus je kan er meteen op lopen."
© Wim Leffelaar