Woningcorporatie neemt schade op na dodelijke flatbrand Overvecht: ‘Vooral luisterend oor bieden’

© Koen Laureij
Utrecht - Het was vandaag een komen en gaan van medewerkers van woningbouwcorporatie Portaal in de flat aan de Ankaradreef in Utrecht. Bewoners van de flat werden vannacht rond 03.00 uur opgeschrikt door een brand, één van de bewoonsters kwam daarbij om het leven. De woningcorporatie neemt vandaag de schade op en praat met huurders over wat er is gebeurd. “Alles bij elkaar is het vooral heel verdrietig.”
Middenin de nacht werden de flatbewoners ruw gewekt door sirenes van meerdere brandweervoertuigen. Die kwamen af op een brand in een woning halverwege de flat. Terwijl zo'n honderd bewoners op stel en sprong naar buiten moesten, gingen brandweermensen het gebouw in. Daar troffen ze een vrouw aan. Zij is uit haar appartement gehaald, maar overleed uiteindelijk aan haar verwondingen. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Luisterend oor

Toen de brandweer vanochtend vertrokken was, begon de dag pas voor de medewerkers van Portaal, legt woordvoerder Mary Jeanne Douven van de woningbouwcorporatie uit. Zij ontfermden zich de hele dag over de bewoners én hun woningen.
Zo waren medewerkers van de woningbouwcorporatie vandaag in en rondom de flat aanwezig als aanspreekpunt. De sfeer onder bewoners was bedaard, vertelt Douven: "We zijn met de bewoners in gesprek. We kijken dan of ze nog iets nodig hebben. Op dit moment merken we dat de sfeer rustig en gelaten is en dat er weinig behoefte is aan meer informatie over de brand."
Ook was de buurtkamer de hele dag geopend voor mensen die vragen of opmerkingen hadden, of die even met iemand wilden praten. De buurtkamer is een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten voor een praatje en waar regelmatig mensen van onder meer de woningbouwcorporatie, de gemeente en jongerenwerk aanwezig zijn. De buurtkamer voor Overvecht werd eind vorig jaar als proef geopend, en zit toevallig aan de Ankaradreef.
Mensen zijn natuurlijk geschrokken.
Mary Jeanne Douven, woordvoerder Portaal
Naast de buurtkamer werden bewoners vandaag ook actief benaderd. Marie Jeanne Douven: "De wijkbeheerder is bij mensen langsgegaan om te horen hoe het gaat. Mensen zijn natuurlijk geschrokken. Alles bij elkaar is het vooral heel verdrietig. In die zin bieden we ook wel een luisterend oor."

Schade

Portaal moest vandaag ook aan de slag met de schade aan het gebouw. Douven: "We zijn nog niet in de woning geweest want die is nog niet vrijgegeven dus de schade daar weten we niet. Wat we wel kunnen zien, is de schade aan de buitendeuren. Ook is er rook-, roet-, en glasschade."
Volgens de Portaal-woordvoerder wordt er hard gewerkt om alles in de oude staat terug te brengen. "We gaan de woningen uiteraard herstellen. Dus de kozijnen, het stucwerk en de rook- en roetschade, alles om de woning weer bewoonbaar te maken. Er is nu ook een timmerman bezig om de deuren nog wat beter af te stellen. Alles om het nog nét even wat veiliger te maken. Daar zijn we nu mee bezig."
Ondanks de schade konden alle bewoners vandaag alweer terug naar hun woning, ook de huurders van de appartementen naast de uitgebrande woning, zegt de woningcorporatie.