Klanten VanMoof krijgen hun (nog niet gerepareerde) fiets weer terug

Het servicepunt van VanMoof in Utrecht
Het servicepunt van VanMoof in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Klanten die een fiets voor reparatie bij een vestiging van VanMoof hadden staan ten tijde van het faillissement van het e-bikebedrijf kunnen deze vanaf maandag in de Utrechtse vestiging ophalen. Zij krijgen per e-mail een uitnodiging om een ophaalafspraak te maken bij het zogenoemde Service Hub. Dit kan tot 18 augustus, aldus het bedrijf.
Nadat het bedrijf twee weken geleden uitstel van betaling had aangevraagd werden de servicepunten gesloten. Klanten die hun fiets hadden weggebracht voor onderhoud konden hun tweewieler niet meer ophalen. Ook in Utrecht kwamen klanten voor een dichte deur van het servicepunt aan de Savannahweg te staan, terwijl ze nog een fiets binnen hadden staan. Vanwege het faillissement was onduidelijk of de klanten hun fiets nog zouden terugzien, dat blijkt nu wel het geval.
Personeel is volgens VanMoof alleen aanwezig om de fiets terug te geven. Zij voeren geen reparaties meer uit. Ook behandelen ze geen vragen onder meer openstaande bestellingen of terugbetalingen.
Eerder liet de Consumentenbond al weten dat consumenten die een fiets ter reparatie bij VanMoof hadden staan deze terug moesten krijgen, want de fiets is gekocht en dus eigendom van de klant. De curator mag deze niet verkopen voor het afbetalen van schuldeisers, aldus de bond.
VanMoof beaamt dit. "Wij willen er zeker van zijn dat onze riders hun eigendom terugkrijgen. Een fiets die in reparatie is, is van jou en we willen riders de kans geven om hem op te halen, zelfs als hij nog niet gerepareerd is. Sommige fietsen waren al gerepareerd voor het faillissement, en sommige fietsen niet", aldus het bedrijf op zijn website.
Vorige week dinsdag werd bekend dat de rechtbank in Amsterdam VanMoof failliet heeft verklaard. De eerder door de rechter aangestelde bewindvoerders van het e-bikebedrijf gaan als curatoren de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken. Het fietsenbedrijf zag zich de week daarvoor al genoodzaakt om zijn winkels te sluiten en uitstel van betaling aan te vragen.