Duikers verstevigen muren langs Utrechtse grachten

De Kromme Nieuwegracht op een archieffoto.
De Kromme Nieuwegracht op een archieffoto. © RTV Utrecht
Utrecht - Zakken met beton moeten kluismuren langs de Kromme Nieuwegracht en Drift in Utrecht voorlopig verstevigen. Op een aantal plekken langs de grachten is geen vaste zandlaag meer onder de fundering van de muren. Die openingen werden tijdelijk opgevuld met jutezakken gevuld met klei. Deze opvulling is aan vervanging toe.
Duikers hebben zo'n vijf weken nodig om de groutzakken (een soort beton) aan te brengen. Ze beginnen op 31 juli en het verkeer op straat zal weinig merken van de werkzaamheden. Ook zal er volgens de gemeente nauwelijks geluidshinder zijn. Wel wordt de werklocatie afgezet om de muren zo min mogelijk te belasten. "We plaatsen van tevoren borden op de plekken waar tijdens het werk geen auto's geparkeerd mogen worden."

Definitief herstel

De kluismuren langs de grachten worden maandelijks geïnspecteerd. "Uit deze metingen blijkt dat er geen beweging in de muren zit", laat de gemeente weten. Op plekken waar de gemeente weet dat de funderingen in slechte staat zijn worden ook periodieke inspecties met duikers uitgevoerd. "Uit een recente inspectie met duikers op één van deze locaties bleek dat de huidige zakken niet goed meer functioneren." Ook op andere plekken zijn de tijdelijke kleizakken aan vervanging toe.
Sinds 21 juni houdt de gemeente de muren 24 uur per dag in de gaten. Mocht de grond toch onverwacht inklinken, neemt de gemeente direct maatregelen. Ook de groutzakken worden maandelijks gecontroleerd door duikers. Uiteindelijk moeten de muren definitief hersteld worden. Daar loopt nog een aanbesteding voor. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden de eerste maanden van 2024 zullen beginnen.