Groep jonge scouts vertrekt vanuit Houten naar Zuid-Korea voor grootste scoutingevenement

De Troep Lieveheersbeestje vlak voor vertrek.
De Troep Lieveheersbeestje vlak voor vertrek. © WSJ Scouting
Utrecht - Een groep van 36 scouts en vier begeleiders zijn vandaag vanuit Houten vertrokken naar de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Zij maken deel uit van ongeveer tweeduizend Nederlanders die naar het internationale scoutingskamp gaan.
De jeugdige deelnemers die onder de naam Troep Lieveheersbeestje uit Houten vertrokken, komen uit Almere, Maarn, Houten en Putten. Zij staan te popelen om te reizen naar het internationale scoutingskamp dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd. Op het evenement komen ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 landen samen.
Een van de leden van de Troep Lieveheersbeestje is de 14-jarige Jens van Donkersgoed van Scouting Kon-Tiki uit Putten. Vlak voordat hij met de bus naar Frankrijk vertrok en van daaruit doorvliegt naar Zuid-Korea zegt Jens dat hij er veel zin in heeft. "Ik vind het wel spannend, maar er zijn hier ook mensen die het heel spannend vinden."
Jens is nog maar net 14 jaar, de minimumleeftijd voor deelname, en heeft geluk gehad dat hij mee mag. "Als ik een paar maanden later was geboren, dan had ik vier jaar moeten wachten. Daar heb ik wel geluk mee."
Mijn oom is ooit naar de jamboree in Japan gegaan en hij spreekt nog steeds met mensen die hij toen heeft ontmoet.
Jens (14)
Jens vertelt dat ze eerst in Zuid-Korea op een soort voorreis gaan. "Dan zitten we eerst in een hotel en vanuit daar gaan we naar allemaal hotspots in het land, zoals musea, tempels en bekende winkelstraatjes. Daarna gaan we naar het echte kamp, de Jamboree die 1 augustus begint en tot en met 12 augustus duurt. Daar kun je je inschrijven voor allerlei activiteiten met andere scouts van over de hele wereld. 's Avonds hebben we ook vrije tijd waarin we kunnen socializen met mensen uit andere landen", vertelt hij.
"Het lijkt me heel leuk. Ik zie online wel heel veel over andere culturen, maar die zie ik dan nooit in het echt. Nu bij zo'n groot evenement leer je echt mensen uit verschillende culturen kennen. Dat lijkt me wel interessant", aldus de scout.

Passie

Jens denkt dat het contact leggen makkelijker gaat, dan als je gewoon als toerist ergens heen gaat. "Er zijn natuurlijk wel veel verschillen tussen bijvoorbeeld scouts uit Nederland en bijvoorbeeld Thailand. Maar ik denk wel dat het makkelijker gaat omdat je allebei iets hebt wat je passie is en dat verbindt." Daarom verwacht Jens dat hij internationale contacten legt die jaren kunnen voortduren. "Mijn oom is ooit naar de jamboree in Japan gegaan en hij spreekt nog steeds met mensen die hij toen heeft ontmoet."
Zijn ouders vonden het meteen goed dat hij naar Zuid-Korea ging. "Mijn oom is dus al naar een jamboree geweest, net zoals mijn moeder. Ze weten dus hoe het is, ze hebben me het zelfs aangeraden, omdat ze weten hoe vet het is. Maar ze zeiden wel dat ik het zelf moest overwegen."
De Troep Lieveheersbeestje is klaar voor vertrek naar Zuid-Korea.
De Troep Lieveheersbeestje is klaar voor vertrek naar Zuid-Korea. © WSJ Scouting