Verbouwing oude Tivoli overgedragen aan vastgoedontwikkelaar, renovatie start na zomer

© RTV Utrecht
Utrecht - De herontwikkeling van het voormalige Tivoli-complex aan de Oudegracht en Springweg is overgedragen aan vastgoedontwikkelaar Stadswaarde. Het monument krijgt ruimte voor een boutique hotel, horeca, cultuur en kinderopvang.
De overdracht vormt het sluitstuk van een aanbesteding die in februari 2018 is gestart en in oktober van dat jaar in handen kwam van vastgoedontwikkelaar Stadswaarde. Het plan werd uitgewerkt door Stadswaarde waarna de gemeente op 15 oktober 2020 een omgevingsvergunning verleende. Vervolgens heeft de daadwerkelijke overdracht langer op zich laten wachten. Dat kwam mede door de coronacrisis en door een bezwaarprocedure op de verleende vergunning. De Raad van State verwierp dit beroep en daarmee werd de omgevingsvergunning onherroepelijk.

Meerdere panden

Met deze overdracht wordt vastgoedontwikkelaar Stadswaarde de vijfde eigenaar van het complex. De 750-jarige geschiedenis van het Utrechtse gebouw krijgt zo een nieuw hoofdstuk. Het complex heeft verschillende functies gehad: als weeshuis, vakbondshuis en poppodium. Deze functies hebben hun sporen achtergelaten in het gebouw en zullen terugkomen in het nieuwe interieur. Zo worden oude structuren als de kloostergang en kloostertuin weer zichtbaar en de grote (pop)zaal met karakteristieke lampen en het podium blijven intact.
Het oude Tivoli-complex bestaat uit meerdere panden. Kinderopvangorganisaties Kind & Co Ludens en Arthemis huren nu nog de panden aan Springweg, maar de gemeente heeft deze overeenkomsten opgezegd. Dat betekent overigens niet dat ze weg moeten: beide kinderopvangorganisaties hebben met Stadswaarde een nieuwe huurovereenkomst afgesloten.
Tijdens de verbouwing wordt eerst de buitenkant gerenoveerd en de begane grond geschikt gemaakt voor de horecagelegenheden. Op de eerste verdieping wordt ruimte gemaakt voor een hotel. In de panden aan de Oudegracht gaat leegstandsbeheer Ad Hoc de ruimte beheren.
Naar verwachting zal de vastgoedontwikkelaar in september beginnen met de werkzaamheden.