Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren bij ING

© Extinction Rebellion
Utrecht - In Utrecht hebben klimaatactivisten van Extinction Rebellion een protestactie gehouden bij het ING-kantoor aan de Lange Viestraat. Onder de noemer 'Utrecht aan Zee' protesteerden zij in strandkleding met een groot spandoek tegen het klimaatbeleid van de bank.
De actie maakt deel uit van de 'Hete ING Zomertoer' waarin de activisten wekelijks door het land actievoeren tegen ING. Het ING-kantoor aan de Lange Viestraat is inmiddels een regelmatig doelwit. "Het personeel moest zelf een beetje lachen, van: daar zijn ze weer", zegt Eeke Anne de Ruig van Extinction Rebellion.
Ook in onder meer Amersfoort werd er gedemonstreerd. Daar begon om 12.00 uur op de Varkensmarkt een protestactie die eindigde bij het ING-kantoor aan de Utrechtseweg.

'ING deugt niet'

De acties van vandaag zijn ludiek, laat De Ruig weten. Er wordt vooral veel met mensen gepraat en er worden flyers uitgedeeld. "Door onze boodschap maar te blijven herhalen, wordt het steeds algemener bekend dat ING niet deugt", zegt De Ruig.
De bank heeft zelf aan het begin van de 'hete zomer' laten weten "de zorgen over klimaatverandering te begrijpen". Maar ING stelt ook dat het niet realistisch is om direct te stoppen met olie en gas, omdat dat een energiecrisis zou veroorzaken.

Disruptief

Eerder verstoorden leden van Extinction Rebellion nog de aandeelhoudersvergadering van ING, waarna er ook een arrestatie volgde. Ook viel de actiegroep op met meerdere blokkades van de A12 bij Den Haag omdat de Nederlandse overheid te weinig zou doen om fossiele subsidies af te schaffen.
"De actie van vandaag is niet zo heel disruptief", zegt De Ruig. "Maar wat nu ludiek is, kan in de toekomst nog disruptief worden."