Braderie Kanaleneiland gaat niet door na ophef: 'Zo willen wij niet werken'

© RTV Utrecht
Utrecht - De braderie aan de Marshalllaan in Utrecht gaat in ieder geval in september niet door na klachten van buurtbewoners. Organisator Marbo Promotions heeft dat besluit zelf genomen, naar eigen zeggen uit schrik over teksten van boze omwonenden. "De toon vinden wij dusdanig fout, zo willen wij niet werken."
"Wij organiseren dit voor de buurtbewoners, niet voor onszelf", zegt organisator Yvonne Bos van Marbo Promotions. "Wij zijn de enigen die daar in de wijk nog iets organiseren." Volgens de ondernemer komt de vraag naar de braderie van de bewoners en ondernemers uit Kanaleneiland. In de hele wijk zijn drie tot vier braderieën per jaar, waarvan twee aan de Marshalllaan.
Dat er bij zo'n evenement overlast hoort, is niet te voorkomen aldus de organisatie. "Of je moet een schaaktoernooi organiseren. Een evenement is bedoeld om publiek te trekken." Volgens Marbo gaat de braderie nu ten onder aan zijn eigen succes en zijn veel omwonenden en ondernemers juist blij met het evenement. "Het stikt van de bewoners en uit de omgeving komen ook veel mensen."
Een deel van de bewoners klaagt over de overlast, met name door een groot aantal bezoekers van buitenaf die de braderie met de auto bezoeken. Die bezoekersstroom zorgt voor onveilige situaties, zegt buurtbewoner en vrijwilliger Karim Enahachi. Door de hoeveelheid auto's kunnen hulpdiensten de buurt niet goed bereiken als dat nodig is en kunnen kinderen niet veilig buiten spelen. Dat de braderie slechts twee keer per jaar plaatsvindt maakt volgens hem niet uit. "Ik vind één uur al te lang."
De veiligheid staat volgens Marbo Promotions nooit ter discussie en er is ruimte genoeg voor bijvoorbeeld brandweerwagens. "De verkeersregelaars hebben opdracht om alles met toeters en bellen binnenkomt en ergens moet zijn, op de markt toe te laten. Dus dan gaat er een verkeersregelaar mee en die begeleidt zo'n auto over de markt." Ook tijdens het evenement wordt toezicht gehouden op de benodigde ruimte voor de veiligheid.
Volgens Enahachi is een groot deel van de buurt opgelucht dat de braderie in september in ieder geval niet doorgaat, maar hij is pas echt tevreden als de braderie helemaal niet meer terugkeert. "Daar zullen we voor zorgen via de wegen van het juridisch systeem", aldus Enahachi. Eerder lieten buurtbewoners weten de opbouw van de volgende braderie te zullen frustreren.
Die uitspraken waren voor organisator Marbo Promotions de reden om de stekker uit de septembereditie te trekken. "Wij hebben helemaal geen zin in problemen, wij willen juist dit doen om een boost aan de wijk te geven." Of de braderie in een later stadium weer terugkomt is nog onduidelijk. "Wij moeten echt onze conclusies nog trekken. Maar ik denk dat we een middenweg moeten zoeken."
De gemeente Utrecht laat weten in gesprek te gaan met de ondernemer. "We hebben als gemeente aangegeven dat we samen willen onderzoeken of het aantal braderieën naar beneden kan om de overlast te beperken."