EK Modelautorijden in Utrecht: 'Een geweldige sport'

© RTV Utrecht
Utrecht - Met hoge snelheid schieten de radiografische auto’s over de baan aan de Floridadreef in Utrecht. De bochtige, hobbelige baan is deze week het decor van het EK Offroad Electric. Ruim honderd deelnemers uit twintig landen strijden om de titel. “Het is niet de hobby waar mensen het mee associëren", zegt Raymond Houtman, voorzitter van de Nederlandse Modelauto organisatie NOMAC. “Hier wordt serieus een sport beoefend."
En dat blijkt. De blikken van de deelnemers zijn gespannen en geconcentreerd op hun auto’s gericht. Op vrijdagmiddag worden op een half natte baan de kwalificatie voor morgen gereden. Wie het vandaag goed doet, start morgen vooraan. Na een korte blik langs de deelnemers valt één ding meteen op: veruit de meesten zijn man. “Het is echt een mannenwereld. Het kan er hard aan toe gaan”, zegt de 18-jarige Antonia Kovalszki uit Oostenrijk.

Buitengesloten

De aanwezigheid van de vrouwelijke deelneemster, die als junior de nodige successen heeft geboekt, lijkt een uitzondering op de regel. “Niet alle mannen accepteren het nog.” Ruim tien jaar geleden begon ze met de sport en al snel merkte ze dat ze door haar mannelijke concurrenten werd genegeerd en buitengesloten. “Het is soms lastig staande houden.”
Ondanks die negativiteit zet Kovalskzi zich honderd procent in voor haar passie. “Het is een geweldige sport, waarbij ik vooral het teamwork aspect heel leuk vind.” De vrouwelijke sporters zijn ondertussen echt haar vriendinnen geworden. “Er zitten veel mooie aspecten aan deze sport. Ik vind dat veel meer vrouwen dit zouden moeten doen.”
Ook Raymond Houtman, voorzitter van de overkoepelende organisatie voor modelautosport in Nederland (NOMAC) ziet dat het gros van de coureurs man is. “De laatste jaren weten wel steeds meer vrouwen de sport te vinden”, zegt hij. “En dat is een goede ontwikkeling. Er zitten echt talenten tussen.” Antonia schat haar titelkansen voor morgen echter niet heel hoog in. “Ik ben nog niet de beste courreur. Ik wil graag in de top veertig eindigen.” Het kan volgens haar nog wel spannend worden, want het is een lastige baan.
Dat beaamt ook Wesley van Helmond. Hij is deze week de beste Nederlandse coureur op de baan en mikt op een top tien plek. "Deze baan is op zand gebouwd, dus elke keer ontstaan er ook extra hobbels", licht hij toe. De Nederlander is al sinds zijn vierde fan van de bestuurbare auto's en sindsdien bezig naam te maken in de sport. "Er zitten een aantal lastige punten in de baan, waarbij je ver vooruit moet denken."
© RTV Utrecht
Het liefst stoot hij de 16-jarige regerend kampioen Marcus Kaerup van de troon. De Deen heeft eerder deze week de two wheel drive gewonnen en hoopt morgen zijn Europese titel in de categorie four wheel drive te prolongeren. "Ik ben wel gespannen, want het gaat wel echt ergens om", zegt Kaerup.
Om hem te verslaan moet Van Helmond alles op ales zetten. De kwalificatie vandaag gaat nog niet heel soepel. "Ik heb in één ronde mijn auto kapot gereden, dus die moest snel worden gerepareerd." De precisie waarmee dat gebeurt beaamt dat de auto's meer zijn dan de speelgoedvariant die de meeste mensen op zolder hebben staan. "Deze auto's haal je niet even bij de Bart Smit nee", zegt Wesley. Hij baalt dan ook dat de sport nog niet zo bekend is. "Er komt heel veel bij kijken en dat maakt de sport heel tof."
De finales van het EK worden morgen gereden. Dat is tevens het einde van het zesdaagse evenement.